Politiker om stort forbrug af antipsykotisk medicin: Det var lige godt pokkers

Sydvestjyske kommuner er overrasket over, at de bruger langt mere antipsykotisk medicin end landsgennemsnittet.

-Det var lige godt pokkers. Med den fokus vi har på demens, så overrasker det mig, at vi ligger så højt. Nu henvender vi os til regionen for at få svar.

Thyge Nielsen, der er formand for Social- og Sundhed i Varde Kommune ligger ikke skjul på, at det kommer bag på ham, at Varde Kommune, ifølge Nationalt Videnscenter for Demens, er en af de kommuner, der behandler flest ældre demente med antipsykotisk medicin.

Både Varde og Esbjerg Kommune vil nu have Praksisafdelingen i Region Syddanmark til at se nærmere på sagen.

Allerede torsdag meddelte Esbjerg Kommune, at de vil have sagen undersøgt, fordi de gerne vil være en demensvenlig kommune, der begrænser brugen af antipsykotisk medicin.

-Vi har igennem de sidste 3-4 år arbejdet målrettet på demensområdet, så det var meget overraskende for mig, hvis vi skulle ligge så højt på den liste, siger Arne Nikolaisen, der er direktør i Sundhed og Omsorg til TV SYD.

Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens så fik over 30 procent af de ældre demente i 2012 sløvende antipsykotisk medicin i de fire kommuner Vejen, Billund, Varde og Esbjerg.

På landsplan er tallet kun omkring 20 procent.

Forbruget af medicinen har skabt stor bekymring i Alzheimerforeningen, der mener, det er en syg medicinerings-kultur.

-Det er kommet bag på mig, det kan have noget at gøre med struktur, og det kan have noget med sygehusvæsen at gøre. Så vi må i dialog med regionen og de praktiserende læger, siger Arne Nikolaisen.

Region Syddanmark oplyser til TV SYD, at de allerede er gået i gang med at undersøge forbruget af medicinen.