Politikere må godt få fryns

Statsforvaltning Syddanmark har skiftet mening om frynsegoder til politikere. Efter dialog med Varde Kommune er tilsynet kommet til den mening, at politikere godt må få fryns.

Det får dog ingen betydning i Varde: Efter statsforvaltningens nej i 2009, afskaffede kommunen frynsegoder for alle ansatte - ikke kun politikere.

Aviser og GPS

Varde ønskede at give de folkevalgte mulighed for at få goder som avisabonnement, bredbånd og GPS på lige fod med de tilbud, som kommunens ansatte kan vælge mellem.

Statsforvaltningen underkendte i første omgang personalegoderne til politikerne. De havde ikke en direkte forbindelse til det kommunale hverv.

Ændret holdning

Men efter noget skriveri frem og tilbage har Statsforvaltningen ændret holdning.

- Da henvendelsen fra Varde Kommune forudsætter, at de goder, der måtte blive stillet til rådighed, har en nær sammenhæng med udførelsen af de aktiviteter, som de pågældende varetager i deres egenskab af kommunalbestyrelsesmedlemmer, er det også statsforvaltningens umiddelbare opfattelse, at støtte i form af at stille goder til rådighed på den af kommunen beskrevne måde ikke vil være i strid med lovgivningen, hedder det i afgørelsen.

Principiel afgørelse

Varde Kommune glæder sig over afgørelsen, som kommunaldirektør Max Kruse kalder principiel. Men afgørelsen får ingen praktisk betydning:

- Den første afgørelse fra statsforvaltningen satte gang i en debat, der førte til, at vi droppede personalegoder helt og holdent. Enkelte personalegrupper kunne ikke få del i goderne, og så besluttede samarbejdsudvalget, at kommunen slet ikke skulle tilbyde dem, siger Max Kruse til Danske Kommuner.