Flensborg Avis risikerer at skulle fyre hver tredje medarbejder

Et flertal i Folketinget indkalder kulturministeren til samråd for at komme Flensborg Avis til undsætning i forbindelse med tilbagebetalingskrav på 3,7 mio. kr.

3,7 millioner kroner. Det beløb skal Flensborg Avis betale tilbage i mediestøtte for 2015. Det har det danske medienævn afgjort. Derfor er der mandag aften ekstraordinært bestyrelsesmøde i Flensborg. 

Tilbagebetalingen kan koste hver tredje medarbejder jobbet, og så bliver det ifølge chefredaktøren umuligt at udgive avisen. 

Flensborg Avis i krise
Flensborg Avis i krise

- I aften drøfter vi situationen, men først og fremmest betalingskravet, siger chefredaktør Jørgen Møllekær til TV SYD.

quote

Hvis vi skal betale 3,7 millioner kroner tilbage i mediestøtte, så vil det koste hver tredje medarbejders job, og så kan vi ikke udgive avisen

Jørgen Møllekær, chefredaktør Flensborg Avis

Men afgørelsen er urimelig, mener flere politikere. Derfor har alle Folketingets partier på nær Venstre indkaldt kulturminister Bertel Haarder (V) til samråd med et krav om, at dette problem skal løses nu.

- Problemet er at Flensborg Avis er en helt særlig avis som modtager støtte fra Sydslesvigudvalget, hvor jeg også sidder, og det er den støtte der blokerer for mediestøtten, og det har jo aldrig været meningen, det har aldrig været intentionen med loven, og derfor skal vi have en undtagelse som sikrer at Flensborg Avis også fremadrettet kan få mediestøtte, sådan siger socialdemokraternes Christian Rabjerg Madsen i dag til TV SYD.

 

- Man har overset, at vi ville kunne blive ramt af reglerne. Der er ikke nogen, der har tænkt tanken, da loven blevet lavet i 2013, siger Jørgen Møllekær. 

Hvis avisen skal tilbagebetale de 3,7 millioner kroner, vil det få store konsekvenser, mener han. 

- Hvis vi skal betale 3,7 millioner kroner tilbage i mediestøtte, så vil det koste hver tredje medarbejders job, og så kan vi ikke udgive avisen. 

- Hvis Christiansborgpolitikerne ikke får det lavet om i en fart, så får vi ingen støtte til næste år, og så går det hurtigt galt. De må få løst den her fejl i mediestøtteloven i en fart, understreger chefredaktøren. 

 

quote

Problemet er at Flensborg Avis er en helt særlig avis, som modtager støtte fra Sydslesvigudvalget, og det er den støtte der blokerer for mediestøtten, og har aldrig været intentionen med loven, og derfor skal vi have lavet en undtagelse.

Christian Rabjerg Madsen, MF, Soc.dem., Kolding

Kulturminister Bertel Haarder er ikke uvidende om den situation, Flensborg Avis er havnet i.

- Jeg er meget opmærksom på problemet og arbejder på sagen. Jeg vil sørge for, at problemstillingen vedrørende medier i grænselandet vil blive taget op som led i de kommende forhandlinger om justering af mediestøtten, udtaler han til TV SYD.

SAGEN KORT 

Medienævnet har meddelt Flensborg Avis, at avisen skal tilbagebetale den udbetalte mediestøtte for 2015 på i alt ca. 3,7 mio. kr.

Medienævnet begrunder afgørelsen med, at den offentlige støtte fra Sydslesvigudvalget udgør mere ned 50 procent af avisens drift for 2015.

Formanden for Sydslesvigudvalget Kim Andersen sendte et brev til statsminister Lars Løkke Ramussen med en opfordring, om at finde en anden løsning end en tilbagebetaling på knap 4 millioner kroner. 

Samtlige partier på nær Venstre har nu indkaldt kulturminister Bertel Haarder til samråd. 

Mandag aften afholdes et ekstraordinært bestyrelsesmøde i Flensborg Avis.