Politisk ekspert om borgmesterdrama: En uværdig løsning for Fanø

Borgerne er blevet snydt for det lovede systemskifte med åbenhed og gennemsigtighed, mener TV SYDs politiske kommentator.

- Det er et uskønt, politisk dolkestød i ryggen - for nedrullede gardiner. 

Så skarp er analysen fra TV SYDs politiske kommentator Poul-Erik Thomsen, efter det sent søndag aften stod klart, at Fanøs nye borgmester Sofie Valbjørn ikke får opbakning til en bred konstituering, men i stedet står i spidsen for en smal 6-5-konstituering.

quote

Det tilsidesætter vælgernes afgørelse – det bliver sjældent belønnet.

Poul-Erik Thomsen, politisk kommentator, TV SYD

I første omgang pegede Sofie Valbjørn fra Alternativet sammen med SF og Konservative på Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste som borgmester. Men lørdag middag sprang Valbjørn fra aftalen – for selv at blive borgmester i en konstellation med Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten.

Parterne bag den nye konstituering fortalte lørdag til TV SYD, at de forventede at kunne samles i en bred konstitueringsaftale. Men det blev sent søndag afvist af de øvrige partier bag den oprindelige konstitueringsaftale, Fanø Lokalliste, Konservative og SF.

- Det er pinligt og bringer Fanøs selvstændighed i fare. De var enige om systemskifte i en bred konstituering med åbenhed og gennemsigtighed – og det var netop det, Sofie Valbjørn brugte som argument, da Kristine Kaas Krog ville have en bredere konstituering, siger Poul-Erik Thomsen.

Han forstår godt, at Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste ikke vil indgå i bred konstituering.

quote

Det er et uskønt, politisk dolkestød i ryggen - for nedrullede gardiner.

Poul-Erik Thomsen, politisk kommentator, TV SYD

- Det er forståeligt, at Fanø Lokalliste ikke er med i en bred konstituering efter at være blevet snigløbet. Derimod har SF og Konservative selv spillet sig ud i mørket. 

Poul-Erik Thomsen sætter spørgsmålstegn ved Sofie Valbjørn som borgmester.

- Hun er sat i stolen af Erik Nørreby. Det giver ikke fornyelse og styrket borgerinddragelse med denne konstituering. Det tilsidesætter vælgernes afgørelse – det bliver sjældent belønnet, slutter Poul-Erik Thomsen.

Der er konstituerende byrådsmøde på Fanø Rådhus fredag klokken 17.00.