Polsk bande stjal biler og værktøj for millioner

Mindst 40 dyre biler er blevet stjålet af en polsk bande, som har huseret i Danmark gennem flere år. Den polske hovedmand kommer i næste uge for retten.

Banden har stjålet adskillige Mercedes Benz håndværker-varebiler og personbiler i den dyrere prisklasse, bl.a. Toyota Avensis og Skoda Octavia.

Sammen med bilerne har den polske bande stjålet store mængder værktøj, f.eks. nye og brugte vinkelslibere og en bunke søm-pistoler med dansk mærkning.

Klonet Skoda

Det er den særlige udlændingeafdeling i Padborg, som står bag efterforskningen.

Sagen startede i januar, da to polakker blev standset i en Skoda Octavia med polske nummerplader på den sønderjyske motorvej.

Bilen var på vej mod nord - og politiet kunne konstatere, at bilen var "klonet". Det vil sige, at den havde skiftet identitet.

Reelt var bilen stjålet i Rødekro i december. Dengang havde bilen danske nummerplader.

Hovedmanden

UKA-afdelingen i Padborg har siden januar samarbejdet med de polske myndigheder. Der er bl.a. gennemført ransagninger i Polen.

Efterforskningen førte til et værksted, hvor de stjålne danske biler løbende er forsynet med nye identiteter. Gamle stelnumre er fjernet, og der er sat nye stelnumre i bilerne - og nue ratstammer med nye tændingslåse.

Flere polakker er dømt i sagen. På mandag kommer en polsk mand, som politiet betragter som hovedmanden, for retten i Sønderborg.

Politiet har rejst tiltale for ca. 50 forhold - med et erstatningskrav på et millionbeløb.

Politiet forventer, at manden bagefter skal sendes tilbage til Polen, hvor myndighederne har en række forhold, de vil rejse sager om. Der er tale om forhold, som alle er efterforsket i Danmark, men hvor retsforfølgelse kun kan ske ved en polsk domstol.