Polsk håndværker endelig hjemme

Den 44-årige kvæstede, polske håndværker kom endelig hjem til sin familie ved 14-tiden i dag -  efter at polske myndigheder i månedsvis har nægtet at modtage ham.

Efter to en halv måneds kamp mod bureaukrati i Polens sygehusvæsen er det omsider lykkes Århus Sygehus at få overflyttet en lam, polsk håndværker til et hospital i hans hjemland.

Det oplyser overlæge ved Århus Sygehus, Benedicte Dahlerup, efter at Århus Sygehus tirsdag morgen gennemtvang indlæggelsen på et hospital i Poznan ved at sende et fly med patienten til Polen.

Plads på hospital

Og mens polakken var på vej til flyet, kom der besked fra et polsk hospital om, at de har plads til ham. Han kunne dermed vende hjem til sin familie og fortsat behandling i Polen, efter at have være strandet på sygehuset i Århus siden 20. oktober.

Faldt syv meter ned

Adam Szaj arbejdede som håndværker i Hedensted, da han den 16. september faldt igennem et tag og syv meter ned på et betongulv på Plutovej. I dag er han lam og ligger i respirator.

Modtaget af kone og søn

Adam Szaj landede i Poznan i Polen ved 14-tiden, hvor han blev modtaget af sin kone og 8-årige søn.

Med på flyveturen havde han en dansk anæstesilæge, der vurderer, at Adam Szaj blev modtaget af et meget professionelt lægeteam i Polen.

Han er nu kørt til et hospital i Poznan.

I sidste øjeblik

Forinden havde både polske hospitaler, den offentlige sygeforsikring og et privat sygeforsikringsselskab hårdnakket afvist at tage sig af manden, som var parat til at blive overflyttet helt tilbage fra den 20. oktober.

 - Vi fik en mail i 11. time inden flyafgangen om, at der nok skulle stå en ambulance, og at hospitalet nok skulle tage imod ham, siger overlægen.

Minister indblandet

Århus Sygehus greb til selvtægten efter, at også Indenrigs- og Sundhedsministeriet forgæves havde forsøgt at tale Polen til rette.

Det polske sygesikringsvæsen, NFZ, har nægtet at hjælpe manden, oplyser overlægen.

Adam Szaj var ansat af et polsk firma, der var hyret af en dansk virksomhed via to andre led af firmaer.

Regning på 2,5 mio. kr.

Problemet har ifølge overlægen været betalingen for Adam Szajs behandling i Polen. Ingen sygehuse tager imod patienter, hvis de ikke har en forsikring. Og det forsikringsselskab, som Adam Szajs arbejdsgiver har tegnet sig hos, har nægtet at gå ind i sagen.

Århus Sygehus vil nu søge hjælp hos Sundhedsministeriet til at få den polske regering til at betale de 2 1/2 millioner kroner, som Adam Szajs behandling er løbet op i.