TV der bevæger dig

Polsk hovedmand dømt og udvist

Denne Skoda Octavia var stjålet i Rødekro før jul og havde fået nyt stelnummer i Polen.

En lang stribe biltyverier og indbrud i biler kostede mandag en polsk mand to år og ni måneders fængsel samt udvisning for bestandigt ved Retten i Sønderborg.

I alt var Tomasz Jan Zuchora tiltalt for over 50 forhold og han var ifølge politiet hovedmanden i en polsk bande, der har specialiseret sig i at stjæle dyre biler i Danmark.

Banden er især gået efter Mercedes-Benz håndværker-varebiler og personbiler af mærkerne Toyota Avensis og Skoda Octavia.

Sagen startede i januar, da to polakker blev standset i en Skoda Octavia med polske nummerplader på den sønderjyske motorvej.

Klonet bil

- Politiet kunne konstatere, at bilen var "klonet". Det vil sige, den havde skiftet identitet. Reelt var den stjålet i Rødekro i december 2011, og dengang havde den danske nummerplader, skrev politiet i en pressemeddelelse.

Herefter satte Syd- og Sønderjyllands Politis særlige efterforskningsafdeling i Padborg, UKA, en større efterforskning i gang, som blandt andet omfattede et samarbejde med de polske myndigheder og ransagninger i Polen.

Flere sager i Polen

Efterforskningen ledte til et værksted, hvor de stjålne danske biler løbende var blevet forsynet med en ny identitet.

Det er blandt andet sket ved, at polakkerne har fjernet de gamle stelnumre, indsat nye samt indsat nye ratstammer med nye tændingslåse.

Flere af bandens medlemmer er anholdt og afventer deres sag i Polen.

- Der verserer flere sager hos myndighederne i Polen, hvor kloningen af bilerne har fundet sted, siger sagens anklager Anne Holm Nielsen til Ritzau.

Tomasz Jan Zuchora valgte at tænke over, om han vil anke dommen til landsretten.

Foruden fængselsdommen blev polakken dømt til at betale erstatning til bilejerne. Beløbet er over en million kroner.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden