Presset borgmester rystede smarte løsninger ud af ærmet

Sammen med regeringens tre ghettorepræsentanter besøgte Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen torsdag ghettoområdet Stengårdsvej.

Esbjergs borgmester er en presset mand. Han og resten af kommunen skal leve op til nye krav i ghettoloven på såvel kort som lang sigt. Derfor fik regeringens tre ghettorepræsentanter torsdag præsenteret et par smarte løsninger, da de var forbi på deres ghetto-tour rundt i landet. Forslag om skovbørnehaver og ombygning i stedet for nedrivning af boligblokke for at leve op til ghettolovgivningen.

quote

Vi vil køre børnene ud til en skovbørnehave, men det må vi ikke.

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg

Fra 2020 må daginstitutioner maksimalt optage 30 procent børn fra udsatte områder. Det kan tvinge Esbjerg til at nedlægge eksisterende institutioner og eventuelt bygge nye for penge, den ikke har.

- Derfor foreslog vi ghettorepræsentanterne, at arbejde med skovbørnehaver som en mulig løsning. Vi vil køre børnene ud til en skovbørnehave, men det må vi ikke. Dog synes vi, det er et smart greb, siger Jesper Frost Rasmussen (V) til TV SYD efter mødet.

Nøjes med at fjerne indmaden

Fra 2030 må andelen af familieboliger i ghettoområderne kun være 40 procent. For at nedbringe tallet til det niveau, kan kommunen enten rive boligblokke ned og få private investorer til at bygge ejerlejligheder. Eller omdanne eksisterende boliger til ældre- eller ungdomsboliger.

-  Hvis vi skal følge lovens bogstav, så skal vi fjerne boligblokke fra jordens overflade og bygge nyt. Kunne vi i stedet nøjes med at fjerne indmaden, altså skillevægge og starte forfra, ville det blive væsentligt billigere. Det ville øge muligheden for at få private investorer ind, siger borgmesteren. der forventer, at de tre ghettorepræsentanter tager indtrykkene fra Esbjerg med tilbage til regeringen, så Esbjerg har et bedre grundlag for dispensation fra loven eller lydhørhed over for deres kreative løsninger.

- Opgaven i ghettoområdet er lige så stor i morgen, som den var i går. Men håber, at vi har fået sat tanker i gang, så nogen kan se formålet med de kreative løsninger, vi kommer med, siger Jesper Frost Rasmussen.

Håndhæver ikke loven

En af ghettorepræsentanterne, Jørn Neergaard Larsen, tidligere beskæftigelsesminister for Venstre, afslørede efter mødet, at Esbjerg ikke er eneste kommune, der er udfordret af de nye daginstitutionregler fra 2020. Dog ville han ikke ind på, om Esbjerg i givet fald er kandidat til dispensation fra nogle af kravene i ghettoloven.

- Krav fra lovgivningen er absolutte. De skal efterleves. Men det er ikke mig, som bedømmer, om Esbjerg kan få dispensation. Jeg er her for at sikre kvaliteten i arbejdet med at leve op til loven, ikke håndhæve den, siger han til TV SYD.