Professor: Det skal du passe på med listeria

Vidste du, at listeria kan overleve i køleskabet ? og i fryseren? Så giv dig tid til at høre professor Hans Jørn Kolmos, Klinisk-Mikrobiologisk Afdeling, Odense, gennemgå, hvad du skal passe på med listeria-bakterierne.

Nogle af rådene kender vi godt: God køkkenhygiejne og grundig opvarmning.

- Men mange ved måske ikke, at listeria kan overleve i køleskabe med temperaturer på 5 grader. Eller i dybfryseren ned til minus 20, forklarer Hans Jørn Kolmos til TV SYD. Derfor skal suppen, som du kommer frosne kødboller i, virkelig varmes igennem, for hvis der er listeria i kødbollerne, kan de overleve.

Hans Jørn Kolmos gentager, hvad der også har været sagt flere gange i sagen om Elbo-Køkkenet: At listerie findes overalt: I svin, køer, ja, også i fisk.

Men for langt de fleste udgør bakterien ingen risiko ? slet ikke hvis maden tilberedes rigtigt.

Normalt diagnosticeres ca. 50 udbrud af listeria-forgiftning hvert år. Men sidste år var der det dobbelte.

- Måske skyldes det, at vi er blevet bedre til at påvise det, mener professoren. Men det kan også skyldes, at vi spiser mere hurtig mad, mere industrielt fremstillet mad og afskåret pålæg.

 

Hør hele interviewet med professor Hans Jørn Kolmos (Varighed:

6:08)

 

Listeriainfektion

Listeriainfektion er en fødevarebåren sygdom, der skyldes infektion med
bakterien Listeria monocytogenes. Infektionen viser sig som regel som
blodforgiftning eller meningitis hos personer, der har nedsat
immunforsvar på grund af høj alder, anden alvorlig sygdom eller
graviditet.

Listeria kan vokse ved køleskabstemperatur, og kendte risikofødevarer er
bl.a. fiskepålæg som fx koldrøget og gravad fisk.
I Danmark ses normalt ca. 50 sygdomstilfælde om året. 2009 og 2014 var
undtagelser med høj forekomst, idet der disse år var imellem 90-100
tilfælde. Dødeligheden er ca. 25 %.

Listeria monocytogenes kan findes overalt i miljøet og derfor også i
mange rå eller let forarbejdede fødevarer. De fleste danskere vil på et
eller andet tidspunkt blive smittet med bakterien, men de færreste bliver
syge. Det sørger immunforsvaret for.

En listeriainfektion kan give mild febersygdom evt. med diarré. Hos
ældre og svækkede personer samt gravide kan der opstå alvorlige
komplikationer som blodforgiftning (bakteriæmi/sepsis) eller
hjernehindebetændelse (meningitis), og det er disse alvorlige infektioner,
der fokus på, når listeriainfektioner omtales.

(Kilde: statens Seruminstitut)