Professor: Forbrugerne skal kræve antibiotika-frit kød

Forbrugerne skal gå efter kød fra svin, som ikke har fået antibiotika. Så skal producenterne nok rette ind, mener professor.

TV SYD bragte søndag et indslag om en landmand, der har begrænset sit forbrug af antibiotika med næsten 50 pct. Generelt er forbruget af medicin i svinestaldene faldet med fem procent. Men det kan blive endnu bedre.

- Fem procent gør nok ikke den store forskel, sagde professor og overlæge Hans Jørgen Kolmos, Klinisk Mikrobiologi, Odense Universitetshospital, til TV SYD. 50 procent begynder at ligne noget, men på den lange bane skal vi sænke forbruget med 90 pct. Men de 50 procent skal høste stor anerkendelse.

Hans Jørgen Kolmos advarer især mod stoffet Tetracyklin, som eksperterne er særligt nervøse for. Det fremme specielt de resistente MRSA-bakterier.

- Landbrug og Fødevarer har en plan om at halvere brugen af Tetracyklin med udgangen af sidste år. Men det er kun reduceret med 11 procent – og det er jo slet ikke nok.

Han opfordrer forbrugerne til at ”stemme med fødderne”:

- Forbrugerne skal efterspørge kød fra grise, som slet ikke har fået antibiotika. Det er jo meget tankevækkende. At Danish Crown har meldt ud, at man ti-dobler  slagtningerne  af svin, som slet ikke har fået antibiotika, fordi det har vist sig, at der pludselig er en åbning på det amerikanske marked for den type kød.

- Det er jo den vej vi skal: Forbrugerne skal stille krav, og så skal svineproducenterne nok følge med og lave de nødvendige omstillinger.  Og der er den landmand, som TV SYD har et indslag om, rigtig godt på vej.