Professor: Stop LM Wind Power

- Forbyd styren, siger professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen til Avisen.dk. Han mener, at produktionen på LM Wind Power bør stoppes.

Arbejdsmarkedsstyrelsen og Arbejdstilsynet kom tirsdag med en rapport om et elendigt arbejdsmiljø på LM Wind Power, tidligere LM Glasfiber.

Gennem årene har virksomheden fået talrige påbud og bøder.

- Når en virksomhed, der tjener fem milliarder kroner om året, kalkulerer med at få bøder og påbud, imens problemerne fortsætter, så er der kun et at gøre: Forbyd styren, siger Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet, der kalder LM's ageren for "kynisk og moralsk forkastelig".

I 1990'erne førte Arbejdstilsynet store kampagner under overskriften: "Styr syrenen".

- Derfor virker det fuldstændigt grotesk og oldnordisk, at virksomheden kan modtage de samme typer påbud om styren år efter år fra Arbejdstilsynet. Når LM får syv påbud i 2010 om alvorlige problemer med styren, så er der også tale om et myndighedssvigt. Det er ekstra problematisk og minder mig om skandaler fra 1970'erne, siger Flemming Ibsen.

Minder om Grindsted-værket

Han sammenligner forholdene på LM Wind Power med kviksølv-skandalen på Grindsted-værket, der foregik i 1950-1980, men først blev afsløret i 2008 samt sagen om kræftsyge asbestarbejdere på Dansk Eternit Fabrik i Ålborg fra 1975.

- Den her giftsag er en skandale og kan ende med at blive en meget stor skandale, som vi ikke har set magen til siden 1970'erne, understreger Flemming Ibsen.

Han mener, at sagen bør kulegraves af uafhængige eksperter.

Ledelsen på LM Wind Power lægger vægt på, at rapporten fra Arbejdsmarkedsstyrelsen og Arbejdstilsynet ikke dokumenterer langtidsskader som kræft og hjerneskader blandt ansatte som følge af udsættelse for styren.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har dog bedt om yderligere undersøgelser.