Protest spærrer for Rømø Havn

Hensyn til naturen er grus i maskineriet for Rømø Havn. Der er brug for plads til oplagring af gods, men indtil videre er det umuligt at udvide.

Rømø Havn har brug for plads i forbindelse med etableringen af vindmølle-parken Butendiek i den tyske del af Vadehavet. Men der er ikke muligt at inddrage strand-engen i havnens område, fordi der er gjort indsigelse med henvisning til loven om naturbeskyttelse. Havnen har derfor været nødt til at meddele en kunde, at indtil videre er der ikke plads til oplagring af materiel.

Tabt indtægt

Havnechef Kristen Nedergaard vurderer ifølge JyskeVestkysten, at det koster en indtægt på lidt over syv millioner kroner. Strand-engen vil ellers være perfekt til formålet, fordi den støder op til den nye mole i havnen. Det er netop denne mole, der bliver brugt af forsynings-skibene til vindemølle-parken.

Rømø Havn har fået en aftale i stand om at være service-center for Butendiek-vindemølleparken, og den sikrer arbejde de kommende 30 år. Men også andre vindmølle-parker skal betjenes fra Rømø, oplyser Kristen Nedergaard. Det skaber 10-15 arbejdspladser, men i perioder under etablering af vindmølle-parkerne vil være der være endnu flere jobs.

Spærret inde

Havnechefen siger, at strand-engen ikke skal bebygges, men der skal lægges sand og grus på, så det bliver muligt at køre med tunge køretøjer. Der er andre ubenyttede områder syd for havnen, men vil ikke tjene noget formål at bruge dem, fordi det vil skabe en masse trafik.

Kristen Nedergaard vurderer, at det får betydelige konsekvenser, hvis naturfrednings-sagen forhindrer, at havnen får mere plads. Han siger, at dersom havnens bestyrelse havde kendt dette problem for nogle år siden, så var den nye mole nok aldrig blevet bygget. Nu er der risiko for, at havnen bliver spærret inde, og det sætter en grænse for den virksomhed, der følger med fiskeri, færgefart, turisme og vindmøller.