Psykiatri ind i jagt på ekstremister

Succes fra Syd- og Sønderjylland skal udbredes til hele landet

Stadig flere af de personer, som Politiets Efterretningstjeneste møder i forbindelse med radikalisering og ekstremisme har psykiske problemer. Derfor har PET siden 2009 undervist både psykiatriske og sociale myndigheder i Region Syddanmark i, hvordan de tidligt kan spotte, at en person kan være disponeret for at blive voldeligt radikaliseret. Samarbejdet har været så succesfuldt, at det nu skal bredes ud til resten af landet.

Samarbejdet mellem politi, kriminalforsorgen, sociale myndigheder og psykiatrien i Region Syddanmark har fokuseret på, at årsagen til radikalisering bl.a. skal søges i sygdom og mistrivsel og en del kan derfor hjælpes bedre af det psykiatriske system frem for af en politimæssig indsats.        

- Når vi i fællesskab spotter tidligere, kan vi bedre sørge for, at den pågældende får relevant hjælp og derved forebygge, at han udvikler sig til voldelig ekstremist, siger specialkonsulent Christian Østergaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi, som er tovholder på det syd- og sønderjyske PSP-samarbejde. PSP står for politiet, sociale myndigheder og psykiatrien.

Målgruppen har ofte mindst et af disse kendetegn:

  • Voldsom udad-reagerende eller truende adfærd
  • Til fare for sig selv eller andre
  • Har børn/familie, der skal have hjælp
  • Er ude i kriminalitet
  • Erkender ikke egen sygdom/sociale situation
  • Er ”usynlig” og i fare for at ”gå til” i egen lejlighed