Psykisk syge får hjælp på Jelling Festival

Depressive eller skizofrene unge kan tage en pause fra fadøllene og få en snak om deres psykiske sygdom under årets musikfestival i Jelling.

Det lyder umiddelbart, som om der er langt fra høj festivalmusik til psykiatriske diagnoser. Ikke desto mindre kan unge festivalgæster, der har det svært, bruge Jelling Festival som en anledning til at tale med andre unge, der lever med en psykisk sygdom.

Det foregår i "Farmors stue", hvor de unge kan sætte sig i sofaen, få et stykke citronmåne og tale med ansatte fra Region Syddanmarks psykiatriske informationscenter.

- Det er rigtig vigtigt, at vi tør tale åbent om det at leve med en psykisk sygdom, og vi vil gerne være med til at vise de unge, at man sagtens kan leve et godt og almindeligt liv med kærester, uddannelse og så videre, selv om man har en psykiatrisk diagnose, siger Ulla Lindgren, der er daglig leder af Psykinfo i Region Syddanmark.

Festivalgæsterne kan også høre personlige sygdomshistorier fra frivillige ambassadører for kampagnen "EN AF OS", der skal skabe synlighed om de usynlige psykiske lidelser. Målet med Farmors stue ved Jelling Festival er at hjælpe de unge til at have et normalt socialt liv.

- Vi er jo ikke farlige, og man kan ikke se på os, at vi har en sygdom. Vi lever på mange måder som helt almindelige mennesker, og vi har selvfølgelig også ret til kærlighed. Jeg tror ikke, at der er forskel på forholdet mellem mig og min kæreste og alle andre kærestepar, siger 21-årige Tina Pedersen fra Esbjerg, der lider af paranoid skizofreni.

Farmors stue blev sidste år besøgt af op mod 100 unge festivalgæster om dagen i løbet af de tre dage, som festivalen stod på.

Stuen holder til i Arenaen ved festivalindgangen og har åbent torsdag, fredag og lørdag fra kl. 10.00 ? 17.00.

I aftenens nyhedsudsendelse bringer TV SYD festivalstemningen direkte ind i din stue.