Råger tyranniserer familie

De skriger og skider og larmer over det hele fra tidlig morgen til sen aften, siger nabo til rågekoloni.

Hver morgen ved femtiden vækker skrigende råger Lisbeth og Ole Sundall i deres soveværelse i Vamdrup. De bor op ad Margrethelunden i Vamdrup, og træerne er hjemsted for Kolding Kommunes største rågekoloni.

-  Det er ret irriterende. Jeg er vant til at stå tidligt op, men i weekenden vil man godt bare ligge lidt, så det er træls, siger Ole Sundall.

Nu er der 138 reder i træerne, og selv om kommunen sidste år skød 318 råger i skoven, så er antallet af reder fordoblet på seks år.

Rågen er en fredet fugl, men jægere må regulere bestanden fra 1. maj til 15. juni. Men det har ikke hjulpet hos Lisbeth og Ole Sundall. Fuglene larmer så meget, at parret kan have vanskeligt ved at føre en samtale på terrassen. 

En råge fanget i et sjældent øjeblik. Den kæfter ikke op.
En råge fanget i et sjældent øjeblik. Den kæfter ikke op.
Foto: Lars Laursen, Scanpix Denmark

-  De skriger og larmer og skider over det hele fra tidlig morgen til sen aften, siger Lisbeth Sundall. Parret  håber, at kommunen vil få en dispensation til at skyde nogle flere råger.

quote

De skriger og larmer og skider over det hele fra tidlig morgen til sen aften

Lisbeth Sundall, nabo til rågekoloni, Vamdrup.

Det er Naturstyrelsen, som giver tilladeles til at skyde råger. Tidligere kunne man uden tilladelse skyde ungerne uden for reden fra 1. maj til 15. juni. Det må man ikke mere.