Radioen skal få bilister af vejen

Blink og sirener skal få bilister til at trække ind til siden, når ambulancer og lægebiler skal forbi. Men det er ikke alle, der lægger mærke til udrykningskøretøjerne i god tid. Derfor skal et nyt system nu advare via bilradioen.

Trods blå blink og sirener opdager mange bilister nemlig først ambulancerne, når de er meget tæt på, og det kan give farlige situationer. Men et nyt advarselssystem skal være med til at give besked om ambulancerne og dermed give dem bedre arbejdsforhold.

Systemet er udviklet af firmaet Warning Systems i Aabenraa i samarbejde med bl.a. Falck i Kolding.

Deres bud på et advarselssystem vil udnytte, at langt de fleste biler har en RDS-radio, som er tændt. Dermed kan et signal fra ambulancen snyde sig ind på radioerne i de biler, der er indenfor 500 meter. Derigennem kan man give bilisten besked om, at han skal give plads til ambulancen.

- Så vil der fra ambulancen blive udsendt en meddelelse som f.eks. 'Udrykning på vej - træk venligst ind til siden'. Det vil den sige nogle gange, og så vil den skrive 'Udrykning' i displayet på radioen, og når ambulancen er kommet 200-500 meter forbi bilen, så forsvinder forstyrrelsen igen, forklarer direktøren for Warning Systems, Ole Mørk Lauridsen.

Indtil nu har Warning System kun lavet en prototype på det nye system, men Ole Mørk Lauridsen håber at teste systemet i virkelighedens verden.

- Vi forsøger nu at rejse midler, så 25 udrykningskøretøjer kan køre med systemet i real life og i rigtige udrykninger, siger Ole Mørk Lauridsen, der håber at forsøget med det nye system kan begynde om et halvt års tid.

Systemet blev demonstreret i Kolding torsdag, hvor TV SYD var med. Du kan se indslag om advarselssystemet i vores udsendelse klokken 19.30.