Radiosender i tegnebogen

Et firma i Horsens skal være med til at udvikle små radiosender, der kan afsløre, hvor dine ting er hennne - uanset om de er stjålet eller glemt et eller andet sted.

Med støtte fra Højteknologifonden skal forsker ved Aalborg Universitet, Osama al-Rabadi, samarbejde med virksomheden Munin Spot Technology Aps i Horsens om at udvikle en meget lille  radiosender, man kan sætte på de ting, man holder mest af.

Signal til telefonen

Det kan være et værdifuldt maleri, noget dyrt værktøj eller tegnebogen, hvis man har for vane at miste den. Samtidig skal der også udvikles en antenne i miniatureform, som kan monteres i f.eks. et cover til mobiltelefoner, så man via mobilen kan finde frem til det, man har mistet.

- Projektets mål er at udvikle et kompakt og let brugbart søgemodul til brug på mobiltelefoner. På den måde kan man udbrede mulighederne for, at bortkomne personer og genstande hurtigt og effektivt kan genfindes. RFID-enheder er en særlig teknologi, der står for radio frekvens identifikation, og man kan kalde det en avanceret udgave af en stregkode, som kan udsende radiosignaler, forklarer professor ved Aalborg Universitet Gert Frølund Pedersen.

Mange formål

Gert Frølund skal fungere som mentor på projektet, og han er en af verdens førende eksperter i antenne-teknologi. Da Apples Iphone kom på markedet med dårlige antenner, sagde Gert Frølund Pedersen, at hvis nogle af hans elever havde lavet en så dårlig antenne, så var de dumpet.
  
- Men det er ikke kun ting, man kan bruge opfindelsen til. Der er flere perspektiver i det, fordi de små radiosendere også kan bruges til mennesker eller dyr, siger Gert Frølund Pedersen. Plejehjemspersonale kan have glæde af at lægge dem i lommen på demente beboere, der ofte går hjemmefra. Eller hunde-ejere kan sætte det i halsbåndet på hunde, der har det med at stikke af.