Ræv med hvalpesyge fundet i Sydjylland

DTU Veterinærinstituttet har konstateret hvalpesyge i en vild ræv fra det sydlige Jylland. Opdagelsen sker samtidig med, at der er udbrudt en epidemi af hvalpesyge på minkfarme i Jylland.

En voksen ræv indsendt fra det sydlige Jylland var smittet med den alvorlige hvalpesyge, viser undersøgelser ved DTU Veterinærinstituttet.

Det er det første vilde dyr, der er blevet diagnosticeret med hvalpesyge siden 2006, hvor det blev påvist i to grævlinge fra Nordjylland.

Smittespredere

- Vilde rovdyr kan være smittespredere, så DTU Veterinærinstituttet modtager meget gerne dødfundne ræve, grævlinge og mårdyr (husmår og vilde mink) til undersøgelse, så vi kan få klarlagt om der er en sammenhæng mellem udbrud på farme og hos vildt, siger Mariann Chriél, der er dyrlæge ved DTU Veterinærinstituttet.

Fundet kommer samtidig med, at DTU Veterinærinstituttet siden juli har konstateret hvalpesyge på en lang række minkfarme i Jylland, og der ingen tegn er på, at epidemien er ovre endnu, da der fortsat kommer mink ind til undersøgelse for sygdommen.

Udbrud i 2003

Sidst der var et udbrud af hvalpesyge af dette omfang på de danske minkfarme var i 2003 og der blev samme virus også fundet hos vilde modtagelige dyr som sæler, grævling, husmår og ilder. Forbindelsen mellem udbruddene hos vildtet og på farmene i 2003 er dog ikke dokumenteret.

Virus

Hvalpesyge skyldes et paramyxovirus, og der findes ingen behandling for dyr smittet med hvalpesygevirus.

Dyrlæger kan sende mink fra farme til undersøgelse for hvalpesyge ved DTU Veterinærinstituttet via Dianova, og DTU Veterinærinstituttet stiller så vidt muligt diagnosen samme hverdag, som dyrene modtages, så vaccination kan igangsættes hurtigst muligt.