TV der bevæger dig

Rasmus udskrevet efter mistanke om forgiftning: Vi spiste ost, pålæg og syltetøj

01:24

Pensionisterne spiste brunch hjemme hos Rasmus Caspersen, inden turen gik videre til frokost hos en anden ven. Han har ingen idé om, hvor bakterien kan stamme fra. Video: John Melin, TV SYD

En række pensionister blev i weekenden indlagt med mistanke om alvorlig madforgiftning.

75-årige Rasmus Caspersen er en af de 11 personer, der lørdag blev indlagt efter at have spist brunch og senere frokost sammen dagen før.

Der var mistanke om, at de tidligere arbejdskolleger på omkring 80 år var blevet smittet med botulisme, der også kaldes pølseforgiftning.

Mandag formiddag blev han og fire andre udskrevet. Seks er fortsat indlagt på forskellige sygehuse.

- Jeg har det godt. Heldigvis har jeg ikke haft symptomer på sygdommen, men jeg har spist mad, der potentielt kunne være sygdomsfremkaldende, og jeg har været sammen med mennesker, der har spist den mad, siger Rasmus Caspersen til TV SYD.

Læs også Fem udskrevet efter mistanke om pølseforgiftning

Brunch med rundstykker, ost, pålæg og syltetøj

Bruncharrangementet blev holdt hjemme hos Rasmus Caspersen og hans kone i Sønderborg, hvor der blev serveret forskellige madvarer.

- Det er en lang liste af de almindelige ting, som man får i et dansk hjem, når man inviterer gode venner på brunch. Der var blandt andet rundstykker, ost, pålæg og syltetøj, fortæller han.

Pølseforgiftning udvikler sig typisk i hjemmelavede produkter, men dem var der ingen af på brunchbordet.

- Det var ting, der var købt her i Sønderborg. Der var ikke nogen grund til at have mistanke til noget, siger Rasmus Caspersen, der har hjulpet Fødevarestyrelsen med at samle prøver af maden ind.

Har du selv en fornemmelse af, hvad det kunne være?
- Overhovedet ikke.

Den efterfølgende frokost blev indtaget hos en anden fra selskabet. Her stod menuen på hjemmelavet kaviarrand og hønsesalat.

Der kan gå op til fem dage, før Fødevarestyrelsen har analyseret prøverne og fundet årsagen til madforgiftningen.

BOTULISME (PØLSEFORGIFTNING)

Botulisme er en sjælden sygdom, der forårsages af giftstoffer fra den sporedannende bakterie Clostridium botulinum.

Clostridium botulinum producerer under iltfattige forhold en gruppe af beslægtede giftstoffer, såkaldte neurotoksiner. Disse toksiner er nogle af mest farlige biologiske giftstoffer, der findes.

Neurotoksinerne optages i nervesystemet, hvor giftstofferne inaktiverer nervecellerne. Det fører til lammelser af kroppens muskler. Lammelse af brystkassens muskelfunktion kan besværliggøre vejrtrækningen og være dødelig.

Botulisme kaldes ofte pølseforgiftning. De fleste tilfælde ses dog i forbindelse med hjemmekonserverede frugter og grøntsager.

I Danmark er der i perioden 1995-2017 registreret 0-2 botulismetilfælde om året.

Kilde: Sundhedsstyrelsen
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu