Razzia hos jordbærplukkere

Arbejdstilsynet, Skat og politiet besøgte 29 virksomheder, især gartnerier og jordbærplukkere under en ny kontrol-aktion mod social dumpning. 13 af de 29 virksomheder skal granskes nærmere af Skat.

De tre myndigheder har planlagt et dusin kontrolaktioner i 2012. Aktionerne skal kontrollere, om udenlandske virksomheder overholder de danske regler for arbejdsmiljø, registrering af udenlandsk arbejdskraft, skat og moms.

Aktionerne har vist sig at have en god effekt, som skal være med til at sikre en sund konkurrence mellem udenlandske og danske virksomheder.

216 udlændinge

Ved den seneste aktion dukkede kontrolgrupper op på 29 arbejdspladser med 268 ansatte. Syv af de 29 virksomheder var udenlandske - og 216 af de ansatte var udlændinge.

Udenlandske virksomheder skal registrere sig i registret for Udenlandske Tjenesteudbydere (RUT). Det havde to af de syv ikke. Arbejdstilsynet indstiller dem til en bøde på 10.000 kr. for den forseelse.

Ville ikke snakke med Skat

Skat fik også lidt at arbejde med. 13 af de 29 virksomheder havde rod i skattepapirerne. Der var bl.a. manglende indberetninger af A-skat for de ansatte.
Og mange af de udenlandske ansatte, som de seks kontrolgrupper mødte, på dagen, ville meget nødig udtale sig til Skat. En dansk virksomhedsejer nægtede endda at udlevere en kopi af en samarbejdsaftale med en udenlandsk underentreprenør.

- Efter diplomatiske forhandlinger med virksomhedsejeren og dennes advokat, samt drøftelse af muligheden for at tilkalde politiet til stedet, lykkedes det at få overbevist virksomhedsejeren om, at Skat har ret til at se det kontraktslige grundlag for arbejdet på stedet, noterer tilsynschef Palle Graversgaard, Tilsynscenter Syd, Kolding.

Han oplyser til TV SYD, at aktionen ikke var værre eller bedre end de foregående aktioner. Men den koordinerede indsats har virkelig god effekt, fordi den rammer bredt på væsentlige områder med betydning for konkurrencen-evne.