TV der bevæger dig

Redningspris gik til Aalborg

Fra branden på Hoptrup Efterskole i august 2011.

Forsvarsminister Nick Hækkerup uddelte ved middagstid Den Danske Redningsberedskabspris. Hoptrup Frivillige Brandværn var en af de to nominerede, men fik ikke prisen og de 50.000 kr.

Prisen gik til beredskabsassistenterne Sonny Nautrup Nielsen og Jens Christian Østerby Jensen fra Beredskabscenter Aalborg.

Brand på efterskole

De frivillige brandmænd fra Hoptrup blev indstillet for deres flotte indsats, da Hoptrup Efterskole brænde i august sidste år. Ca. 40 tyske børn overnattede i beboelsesbygningerne på efterskolen, da branden brød ud. To børn var savnet.

Trods begrænset erfaring med så store og komplekse indsatser formår holdlederen, som står alene med det ledelsesmæssige ansvar de første 12 minutter, at bevare overblikket. Han får indsat to røgdykkerhold samt rekvireret assistance.

Havde låst døren

Det første røgdykkerhold finder hurtigt det første barn og får ham bragt ud.

De har fået at vide, at børnene er i ikke-aflåste værelser, og at værelser, der er aflåste, ikke bliver brugt.

I det sidste værelse på anden sal kæmper røgdykkerne med at få døren op, og de er næsten ved at opgive, da de tænker, at der nok ikke er nogen derinde.

Branden er ved at bryde igennem loftet, hvor de arbejder, men de nægter at give op, og da de endelig får døren sparket op, finder de den savnede pige og kan redde hende ud. Pigen var kommet til at låse døren, hvilket nær var blevet fatalt, men heldigvis endte det godt på grund af de vedholdende redningsfolk.

Reddede 77-årig ud af bil

De to nordjyske redningsfolk, som fik årets pris, reddede en mand på 77 år ud af sin bil, som han ved et uheld havde kørt 25 meter ud på den isfrosne Limfjord. Bilen hænger med fornenden i vandet og er ved at synke, skriver TV2 Nord.

Den paniske ældre mand sidder i vand til livet og kan ikke komme ud. De to unge beredskabsassistenter får slået hul i bilens bagrude. De kravler ind i bilen for at få manden fri. Deres chef råber inde fra land, at de skal opgive og komme ud nu, fordi bilen er tæt på at synke helt.

Sonny Nautrup Nielsen vælger at gå imod sin chefs ordre. Han dykker ned under rattet i det iskolde vand, og det lykkedes ham at få den ældre mands fødder fri, skriver TV2 Nord.

Du kan læse mere - og se foto fra redningsaktionen på TV2 Nords hjemmeside.

Hæderspris

Prisen blev stiftet i november 2006 af en række aktører og organisationer i det danske redningsberedskab. De involverede aktører og organisationer er: Beredskabsforbundet, Det Offentlige Beredskabs Landsforbund, Fag og Arbejde, Fagligt Fælles Forbund, Falck Danmark A/S, Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk og Sønderjysk Frivillige Brandværnsforbund.

Baggrunden for stiftelsen af prisen er to formål:

1. At hædre den eller de i redningsberedskabet, der ? uanset deres tilhørsforhold ? har gjort sig mest fortjent til det.

2. At søge opnået et større fællesskab i redningsberedskabet på tværs af tilhørsforhold.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden