Regeringen gransker bankbossers lønsedler

Regeringen har sat en undersøgelse af bankdirektørernes lønninger i gang, efter deres voldsomme lønstigninger er kommet frem.

Bankdirektørernes lønninger skal nu granskes.
Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht (S), efter at Ritzaus gennemgang af 20 bankers årsrapporter viser, at bankdirektørernes lønninger er steget med 18 procent fra 2010 til 2011.

- Hvis man skal udvise løntilbageholdenhed i hele landet, så gælder det selvfølgelig også på direktionsgangen. Det er et fuldstændig forkert signal at sende, at der er så stor en lønfest i gang hos bankdirektørerne. Det er uacceptabelt, siger Benny Engelbrecht.

Han har på et møde med erhvervsminister Ole Sohn (SF) fredag formiddag aftalt at sætte en granskning af bankdirektørernes lønninger i gang.

- Når staten hjælper bankerne, så må bankerne også vise ansvarlighed. Denne granskning vil give en klar baggrund for en god dialog med bankerne, siger Benny Engelbrecht.

Erhvervsordfører Andreas Steenberg (RV) tilslutter sig Benny Engelbrecht og tilføjer, at det er økonomisk ansvarligt holde lønningerne i ro.

- Og det gælder også for bankdirektører. Det er ikke meningen, at danskernes skattepenge skal gå til højere lønninger til bankdirektørerne, siger han.

Hos Enhedslisten går finansordfører Frank Aaen endnu længere og kræver, at der skal indføres et loft over direktørlønningerne i den nye bankpakke.

- Bankdirektørerne fester videre på 1. klasse helt uberørte af, at en stor del af bankerne kun er i live i dag, fordi de danske skatteydere har reddet deres bagdele og i sikker forvisning om, at staten igen vil træde til, hvis de kører deres virksomheder i sænk, siger Frank Aaen.

Mens bankdirektørerne får klækkelige lønstigninger, forklarede Finanssektorens Arbejdsgiverforening, at de menige bankansattes lave lønstigninger skyldes, at de danske pengeinstitutter står i en vanskelig økonomisk situation.

Bankdirektørerne i de 20 banker, hvis årsrapporter Ritzau har gennemgået, havde i 2011 i gennemsnit en årsløn på 4,3 millioner kroner.