Region: Bios-ambulance bemandet korrekt

På nettet går rygter om, at Bios bryder loven og kører med enmandsbetjente ambulancer. Men ikke alle negative historier holder, viser sag fra Guderup.

Fredag d. 18 september kom en landarbejder til skade på en gård på Als. Han pådrog sig en række skader og blev derfor kørt af sin 76-årige kollega til lægehuset i Guderup. Skaderne fra mandens fald var dog så alvorlige, at en ambulance blev tilkaldt for at fragte ham til sygehuset. Da ambulancen kom, gav den 76-årige en hånd med løfte båren ind i bygningen.  TV SYD var mandag i besiddelse af et vidneudsagn, der pegede på, at historien var sand, og derfor fik vi beklageligvis bragt en fejl i nedlægget til vores 17.15 -udsendelse.

Rygtet om episoden har siden spredt sig på de sociale medier som et eksempel på, at Bios skulle operere med enmandsbetjente ambulancer. En praksis, som vil være i strid med lovgivningen og derfor har ført til en heftig debat. Men der en naturlig forklaring på sagen fra Guderup, fastholder formanden for det præhospitale udvalg, Thyge Nielsen (V).

- Der var to reddere og en paramediciner i ambulancen. Mens en af redderne og paramedicineren behandler patienten, står den anden redder tilbage ved båren. Den 76-årige giver ham derfor en hånd med opgaven. Det viser vores egen undersøgelse af episoden. Ambulancen var derfor bemandet efter forskriften, siger han tirsdag til TV SYD.

Historien er et eksempel blandt flere episoder, der med den store opmærksomhed på Bios hurtigt spreder sig på de sociale medier. Derfor følger Region Syddanmark snakken om Bios på nettet tæt.

- Vi bruger store ressourcer på at undersøge de her sager og rygter hver gang. Det gælder både forvaltningen, beredskabet og alarmcentralen. Vi er lykkedes med at tilbagevise flere rygter, men vi er forsat nødt til at bruge energien på undersøge alle episoder til bunds. Men det er frustrerende, hvis  løse rygter får lov til at sprede sig, siger Thyge Nielsen til TV SYD.