Region skærper tilsyn efter bosted låste udviklingshæmmet inde

Autisme-området i Region Midtjylland kan i fremtiden se frem til en intensivering af tilsynsbesøg, efter bosted låste beboer inde.

Ekstra tilsynsbesøg og generelt et skærpet tilsyn med autismeområdet. Det er, hvad 26 afdelinger indenfor Specialområdet Autisme i Region Midtjylland kan se frem til, efter et tilsyn for en måned siden afslørede, at en beboer ikke kunne komme ud af sin bolig.

Det skete på bostedet Bækketoften i Hedensted, som blev politianmeldt i sagen. Det er en 25-årig udviklingshæmmet kvinde med svær autisme, der er centrum i sagen, efter et tilsyn afslørede, at kvinden var låst inde i sin bolig. To af dørene i hendes bolig var låst efter aftale med Socialtilsyn Midt, men en tredje dør skulle være åben. Det var dog ikke tilfældet – der var ganske enkelt ikke monteret et håndtag i døren.

Ifølge Region Midtjylland havde den 25-årige beboer mindst tre gange i timen haft besøg af personale, og døgnet rundt kunne beboeren tilkalde hjælp til at forlade boligen.

Alligevel oplyser Region Midtjylland nu i en pressemeddelelse, at Socialtilsyn Midt skærper tilsynet med hele Specialområde Autisme i de næste tre måneder, selvom den 25-årige beboer boede på bostedet Bækketoften.  

Mere undervisning

Sammen med det skærpede tilsyn har Bækketoften fået tre påbud, der handler om, at medarbejderne på bostedet skal undervises i reglerne om blandt andet magtanvendelse.

- Alle 110 medarbejdere vil deltage i en kursusdag, hvor vi vil gennemgå de relevante ting. Generelt på hele området vil der desuden være et skærpet fokus på magtanvendelse og beboernes rettigheder, siger Lars Aarup Jensen, der er områdechef for Specialområdet Autisme i Region Midtjylland, til TV SYD.

Han oplyser også, at to ledere, der efter dørsagen blev fritaget for tjeneste, er vendt tilbage på job igen.

- Vi havde behov for at trykke på pause og finde ud af, hvad der var op og ned i sagen. Det har vi gjort, og vi har haft en samtale med de to ledere, uden det har givet anledning til andet, end at de er vendt tilbage til deres arbejde igen, oplyser Lars Aarup Jensen.