Regioners lægehelikoptere får nordmænd ved styrepinden

Fra 1. oktober næste år skal norske piloter være med til at redde liv, når tre nye akutlægehelikoptere dækker Danmark.

Om mindre end et år er Danmark dækket af tre nye akutlægehelikoptere, der både kan flyve i dårlig sigtbarhed og mørke.

Det er især godt nyt for traumepatienter og patienter med blodprop i hjerte eller hjerne, som har brug for hurtig, højspecialiseret behandling.

De fem regioner har valgt Norsk Luftambulanse A/S som leverandør af de tre lands- og døgndækkende akutlægehelikoptere, der fra oktober 2014 skal supplere regionernes præhospitale beredskaber.

Det landsdækkende beredskab skal operere fra nyetablerede baser i Ringsted, Billund og Skive.

Regionerne havde syv tilbud at vælge imellem, men i opløbet var det det erfarne norske helikopterselskab Norsk Luftambulanse A/S, der hævede sig over andre, skriver regionerne i en pressemeddelelse.

Erfaringer fra Norge

Norsk Luftambulance A/S begyndte sine flyvninger i 1978 og har stor erfaring med at drive akutlægehelikoptere i hjemlandet.

I dag flyver Norsk Luftambulanse A/S otte af Norges 11 akutlægehelikopterordninger og har dokumenteret høje krav til piloter og besætningsmedlemmer og de erfaringer og uddannelsestrin, de skal gennemgå for at få tilladelse til at flyve.

De tre akutlægehelikoptere bliver fabriksnye helikoptere af typen EC135, udstyret til at flyve døgnet rundt. Helikoptertypen er en af de mest anvendte til formålet i Europa, fordi den er driftssikker og så kompakt, at den kan lande de fleste steder.

Regionerne har afsat 126,7 millioner kroner årligt til driften, og beløbet skal dække både kontrakten med leverandøren, aflønning af den lægelige del af besætningen og øvrige driftsudgifter.