Regnfuld høst presser landmændene

Byge efter byge har sat en klods i maskineriet på landbrugene, og dermed rykker risikoen for tabt udbytte tættere på.

En dag uden regn er en sjælenhed denne sommer. Det mærker landmændene kun alt for godt.  Det sætter en stopper for høsten og ødelægger afgrøderne.

- Vi tjekker vejrmeldingen 100 gange hver dag lige nu. I morgen aften melder de risiko for torden og regn. Det kan en moden vårbygmark ikke tåle. Aksen knækker ned, og kommer så ikke med, når du høster, siger landmand Torben Christensen Lei fra Sønderborg.

Men det er ikke bare høsten, der presser ham og de andre danske landmænd. Det gør såningen også. For om seks dage står der 20. august i kalenderen. Og det er sidste dag, man må så vinterafgrøder, hvis ikke man vil miste EU-støtte. Så det betyder, at både landmand, medarbejdere og familier må være omstillingsparate. 

- Vi landmænd skal leve med vejret, men det er frustrerende, at du ikke kan planlægge noget som helst. I løbet af den sidste uge har vi tre gange startet mejetærskeren kl. 18 og kørt det halve af natten, fordi det lige pludselig er der, det er godt at høste, siger han til TV SYD.

Men selvom dagen i dag har været god, så er det ikke tilstrækkeligt til at kunne så om seks dage.

- Jeg når det ikke i år. Kommer der lidt regn i morgen tidlig, så kommer vi ingen steder, siger Torben Christensen Lei.

- Vi tager markerne i den rækkefølge, hvor vi ser det største udbyttetab, hvis vi får en uges regnvejr igen. Vi er ikke herre over vejret, desværre.

Landbrug &g Fødevarer har anmodet Landbrugs- og Fiskeristyrelsen om,  at få udskudt efter-afgrødefristen med 14 dage. Det er der endnu ikke kommet en afgørelse på.