Regning fra bibliotek: 42.000 kr.

En låner i Fredericia har sat regional rekord i ubetalte biblioteks-regninger.  Vedkommende skylder biblioteket 42.000 kr. i en fire år gammel sag.

- Det er en lidt træls sag, siger vicebibliotekschef Betty Nygaard, Fredericia Bibliotek til TV SYD, som gerne vil vide, hvor mange bøger, videofilm og ligende, man så ikke har afleveret...?

Kan ikke bevises

- Sagen er mere end fire år gammel og den er anmeldt til politiet. Men politiet kan ikke komme videre med den, fordi pågældende låner siger, at han har fået stjålet sit sygesikringsbevis. Derfor kan det ikke bevises, at det er den pågældende, der har lånt materialet.

Skylder to mio kr.

Vejle Bibliotek har næsten to mio. kroner ud at svømme hos glemsomme lånere.

- Det beløb er nogenlunde konstant, siger bibliotekschef Lone Knakkergaard til TV SYD. Og jeg er ikke bekymret, for vi får næsten altid pengene ind.

I Vejle er regningen stor, fordi der bor flest mennesker i kommune - og fordi biblioteket udlåner mange bøger til andre kommuners biblioteker. Og der er også glemsomme lånere....

I Kolding skylder lånerne tæt på 1,7 mio. kr. mens tallet i Fredericia er 1,2 mio. kr.

Til inkasso

Bibliotekerne sender gebyrkravet til kommunernes inkasso-afdelinger. Så det går ikke ud over bogkontoen, hvis pengene ikke kan drives ind. 

 - Men vi bruger meget tid på at finde priser på det materiale, som lånerne skal erstattes. Det sker jo, at ting er helt væk, siger Lone Knakkergaard.

- Sådanne sager er irriterende, siger Betty Nygaard fra Fredericia Bibliotek.

Betaler overpriser

Normalt er det maksimale gebyr, som bibliotekerne opkræver 250 kr. Dertil kommer så prisen for mistet materiale.

- Hvis der er tale om videoer eller computerspil, så kan det blive dyrt. Vi betaler jo overpriser for materialet for at have lov til at udlåne det, forklarer Lone Knakkergaard.

Kæmpe-regningen fra Fredericia er ikke landets største. For et par uger siden kom det frem, at biblioteket i Odense har et udestående på over 70.000 kr.