TV der bevæger dig

Rejsehold skal standse sexmisbrug af børn

Kolding Kommune har tidligere givet udtryk for, at de godt ville have et rejsehold i forbindelse med sagen om Tobias, der blev dræbt. (Arkivfoto)

Foreningen Børns Vilkår vil have uanmeldte besøg i kommuner for at stoppe seksuelle overgreb mod børn i tide. Som f.eks. i Tønder, Esbjerg og Kolding.

Foreningens Børns Vilkår vil have strammet procedurerne, så vi i fremtiden undgår sager som den fra Rebild, hvor en 56-årig mand nu er tiltalt for seksuelt misbrug af ni børn i perioden 2000-2010.

Uanmeldte besøg

Kommunerne skal have uanmeldte besøg, hvor kompetente medarbejdere udefra gennemgår mulige sager om børnemisbrug, foreslår formanden for Børns Vilkår, Peter Albæk.

- Det skal være obligatorisk, at der engang imellem kommer nogen forbi, kigger på sagerne og løfter den faglige kvalitet.
I Rebild-sagen var der jo gennem flere år en støtte- og kontaktperson, som ikke har set overgreb, men kun mistrivsel, siger Peter Albæk.

Han anbefaler at danne en række faglige regionale rejsehold, eventuelt centralt baseret under Ankestyrelsen. Hvert hold skal have ansvar for 5-10 kommuner, foreslår han.

- Det er ikke nok, at man kan rekvirere en task force, hvis man selv synes, man har et problem, tilføjer Peter Albæk.

Børnene bliver svigtet

Borgmesteren i Rebild, Anny Winther (V), der er formand for sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, tager efter Ankestyrelsens undersøgelse ansvaret for, at det årelange misbrug ikke blev stoppet.

- Vi har svigtet de børn. Det står nu lysende klart. Ankestyrelsens kritik er dybt alvorlig, og den vil vi med det samme reagere på, erkender hun.

Også Kolding Kommune har tidligere givet udtryk for, at den gerne ville have haft muligheden for at bruge eksperter fra et rejsehold. F.eks. i sagen om den 15 måneder gamle Tobias.

Grove misbrugssager

Rebild-sagen føjer sig til en række af lignende grove misbrugssager i Brønderslev, Esbjerg og Tønder.
Socialminister Karen Hækkerup (S) har derfor nu nedsat et ekspertudvalg, som skal sikre, at alle kommuner får fagligt kompetente medarbejdere, der screener henvendelser om misbrug af børn.

- Det skal være en person, som aktivt skal tage stilling til, om underretningen er så alvorlig, at der skal handles her og nu, siger Karen Hækkerup.

- Jeg ville ønske, jeg kunne få den smerte væk, som børnene har oplevet. Det kan jeg ikke, men jeg kan sørge for, at færre havner i denne situation, tilføjer ministeren.

Ny task force

I første omgang skal en ny task force (indsatsgruppe) hjælpe kommunerne med at behandle sager om misbrug af børn. Første opgave bliver Rebild Kommune.
Der falder i øvrige dom i Rebild-sagen torsdag.

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu