Rekord i at spise rundstykker og kål

Sønderjyderne spiser mange flere pommes frites og flere rundstykker end resten af landet. Men syd- og sønderjyderne spiser også markant mere af den sunde kål.

Det viser tal fra FDB Analyse, som har spurgt 30.000 danskere om deres madvaner.

Pommes frites hver dag

TV SYD tog til Lagkagehuset i Haderslev, som har butikker i både Sønderjylland og København. 

- Vi sælger mange flere rundstykker, end de gør i København. Vi har ca. 7500 rundstykker om søndagen. I København har de 1600 rundstykker, fortæller bager Henrik Knudsen.

Også pommes frites står oftere på menuen i Sønderjylland end andre steder. Faktisk elsker sønderjyderne de friturestegte kartofler så meget, at hver 20. spiser pommes frites til aftensmad - hver aften! Det er 43 pct. flere end gennemsnittet i Danmark.

Mærker forskel i madvaner

Til gengæld - eller måske som modstykke til det usunde - så spiser ingen mere kål end sønderjyderne.

Flemming Lund har boeet i landsdelen i 10 år, men er fra hovedstaden. Og han har lagt mærke til forskellen i madvaner.

- Jeg synes altid at der er rundstykker klar hjemme hos os. Enten til os selv - eller når der kommer gæster. Den eneste, der ikke spiser mange rundstykker, er faktisk mig, siger han.

Rapport om sundhedsvaner

Om få uger kommer Region Syddanmark og kommunerne med en rapport om vores sundhedsvaner.