Rekordgammel hval nåede at se Bølgen

Vejle Kommune har endnu ikke lagt billet ind på "verdens ældste finhval". Hvalen, som valgte at dø i Vejle fjord med udsigt til boligbyggeriet Bølgen og den trafikerede bro, blev over 130 år.

Borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V), Vejle, siger til TV SYD, at kommuen endnu ikke har drøftet, hvad der skal ske med hval-skelettet.

Udstilles et halvt år

- Foreløbig skal det udstilles i Vejles kunstmuseum et halvt år efter nytår - og så et år på naturhistorisk museum, siger borgmesteren.
Han fik lørdag besked om, at hvalen formentlig er verdens ældste finhval.
Det er vedtaget, at hvalens skelet skal stilles op i en sandkasse i Kunstmuseet.
 

Aminosyrer

Konservator Abdi Hedayat forklarer til Lokal-Bladet Budstikken, at han har undersøgt aminosyrerne i hvalens øje. Prøverne viser, at hvalen er mellem 130 og 140 år.

- Og dét gør faktisk hvalen til den ældste, videnskabeligt beskrevne hval i verden, siger Abdi Hedayat.

Og hvalen har faktisk levet samtidig med Darwin...!
 

Øjet taget ud

På Vejle Havn var øjnene noget af det første, der blev taget ud af den døde finhval. Det viser sig, at man næsten kan aflæse et dyrs alder på samme måde, som man kan tælle årringe på et træ.

- Den gamle rekord tilhørte en 116 år gammel finhval, oplyser han.

Ifølge Abdi Hedayat findes der ganske vist historier om grønlandshvaler med flere hundrede år gamle harpunspidser i sig. Men de er aldrig blevet undersøgt videnskabeligt.

Knogleskørhed?

Selvom hvalen var gammel, var den ikke ret stor: "Kun" 17 meter, hvilket er syv meter mindre end de største, kendte eksemplarer.

- Men noget tyder på, at hvalen måske har haft gigt eller knogleskørhed, som måske har gjort, at den er blevet mindre i sin alderdom. Men det ved vi ikke med sikkerhed endnu, siger Abdi Hedayat.