Rengøringspersonale taber penge på lockout

Skoler benytter lockouten til at spare på rengøringsbudgettet, og det kommer til at koste flere jobbet.

Uger på sofaen uden løn. Det er, hvad rengøringsfolk fra ISS og Forenede Service kan se frem til.

Nogle skoler sparer nemlig på rengøringen under den lockout, der lige nu støvsuger landets skoler for både lærere og børn, skriver Avisen.dk.

- De fleste skal gøre rent, som de plejer. Men der er også ansatte, som vi må sende hjem force majeure, fordi nogle pedeller ser lockouten som en chance for at få lidt luft i budgettet, siger Steen Gede, der er administrerende direktør i Forenede Service.

Og det kan komme til at gøre ondt i privatøkonomien, for de hjemsendte er nemlig midlertidigt sagt op og har derfor ikke ret til løn.

Forenede Service har 5500 ansatte, og direktøren har ikke tal på, hvor mange der bliver ramt af lockout-problematikken.

ISS, der sammen med Forenede Service har rengøringstjansen på størstedelen af de danske skoler, må også bede ansatte om at lade kost og spand stå, siger kommunikationschef Maria Bøge.

- Vi er selvfølgelig kede af, at vi er nødt til at sende ansatte hjem. Men vi glæder os til at genansætte dem efter konflikten, siger hun til Avisen.dk

Ifølge overenskomsten på rengøringsområdet har direktørerne i ISS og Forenede Service ret til at opsige deres ansatte uden varsel, hvis konflikter "rammer branchens arbejdspladser, således at det normale arbejde indstilles".

Der er med andre ord ikke noget at komme efter for fagforeninger som 3F.

- Sådan er det. Men det er synd for vores medlemmer og en katastrofe for dem, der ikke har ret til dagpenge, siger Mette Madsen, der er forhandlingssekretær for blandt andre de private rengøringsfolk i 3F til Avisen.dk.

Hun understreger, at firmaerne kun kan opsige uden varsel, hvis de genansætter de hjemsendte med uændret anciennitet, så snart situationen er normaliseret.