Resterne af hængte stakler og en gammel galge er fundet under udgravning

Arkæologer har fundet rester af knogler fra hængte mennesker samt stolpehuller efter en gammel galge på en mark, som om kort tid skal være villakvarter.

Arkæologerne fra Museum Sønderjylland er i øjeblikket ved at grave forud for parcelhusbyggeri i Hammelev by i området mellem Hammelev skole og Brøkkelhusvej . 

Onsdag fandt de så en samling af stolpehuller, som helt tydeligt ikke var stolpehuller efter et hus.

Efter at have gransket gamle kort og beretninger fra 1790´erne har området nu vist sig at være resterne  af et rettersted. Stedet har navnet ”Galleagger”, der på nudansk betyder Galgebakken. 

Men ikke nok med det.  Mellem stolperne lå der mindst to grave med resterne af menneskeknogler og kæber, som arkæologerne regner med er ligene af nogle af de stakler, der endte deres dage i galgen.

Hver by har sin heks ….og  sit rettersted

Hvert herred havde i middelalderen sit rettersted og Gram Herreds lå i Hammelev, som ligger i det, der i dag er Haderslev Kommune.

Fra kilderne ved man, at mindst tre personer har måttet lade livet i galgen i Hammelev. To mænd og en kvinde.

I 1670 var det Anna Dorthea fra Ejdersted, der blev dømt til døden efter gentagne tyverier. De dømte blev dømt til galge og gren, hvilket vil sige, at de blev hængt til offentligt skue, og som skræk og advarsel kunne ligene så hænge der langs hovedvejen mellem Tørning og Hammelev.