TV der bevæger dig

Retslægeråd: Død kan skyldes benlås

Kolding Arrest, hvor 23-årig blev lagt i benlås og døde.

23-årige Ekrem Sahin fra Vejle, der døde efter at være lagt i benlås i Kolding Arrest i januar sidste år, kan være død af iltmangel, mens han lå fastholdt i benlås. Det vurderer Retslægerådet, skriver MetroXpress.

Retslægerådet er efter godt et år tæt på at være færdig med at svare på spørgsmål i sagen. Rådet skriver ifølge metroXpress, at Ekrem Sahins vejrtræning kan have været besværliggjort, og at det kan have haft betydning for, at han døde.

- At Retslægerådet nævner, at iltmangel og fastholdelse kan være medvirkende årsager, bør få chefanklageren til at inddrage det i sin konklusion i sagen, vurderer Hanns Reich, overlæge på Hvidovre Hospital.

Akut stressrespons

Retslægerådet, der er den øverste lægefaglige myndighed i Danmark, åbner dermed op for en anden konklusion end den, som obducenten kom frem til, da han obducerede afdøde Ekrem Sahin.

Konklusionen lød dengang, at Ekrem Sahin formentlig døde af en akut stressrespons og ikke af iltmangel forårsaget af den benlås, som syv fængselsbetjente lagde ham i. En konklusion, som chefanklageren i sagen også mente, var det bedste bud på en dødsårsag. Retslægerådet vil da heller ikke udelukke, at der har været et moment af akut stressrespons.

Bør genoptages

- Politiet bør genoptage sagen og anlægge sag mod de ansvarlige og afhøre vidnerne uafhængigt af hinanden, siger Lars Heslet, professor i medicin og tidligere klinikchef på Rigshospitalet, om de nye oplysninger.

Lars Heslet forklarer, at han ikke mener, at mennesker kan dø af akut stressrespons.

- Det er noget, der alene forekommer hos dyr, siger han.

Sagen blev genåbnet, da læger over for metroXpress rejste tvivl om diagnosen 'akut stressrespons'. Det ventes, at chefanklageren kommer med en ny konklusion i sagen om en måneds tid, men bliver ansvaret for dødsfaldet ikke placeret, vil advokat Bjørn Elmquist, der repræsenterer familien til den afdøde, klage til statsadvokaten.

- Går chefanklagerens konklusion ud på, at der ikke er mere at gøre, og sagen bliver lagt død, mener jeg, at Retslægerådets udtalelser om dødsårsagen må føre til, at der bliver placeret et ansvar, siger han til metroXpress.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden