I sag om ulovlig import af hunde: Tiltalt erkender at have hentet hvalpe i Polen

Op til ti gange har en af de tiltalte været i Polen for at hente hundehvalpe, forklarede han i retten onsdag.

En af de tre tiltalte i sagen om ulovlig import af mindst 115 hundehvalpe fra Polen har erkendt at have hentet hvalpe i Polen og solgt dem som danske til købere i Danmark.

I alt er de tre tiltalte i sagen, og her på andet retsmøde i sagen afgav to af de tiltalte deres forklaring til retten i Kolding. De tre tiltalte mænd er 52, 56 og 59 år og stammer fra henholdsvis Gram, Kolding og Nordborg.

Sag om ulovlig import af hunde

Fredag d. 5. marts 2021 begyndte en straffesag ved retten i Kolding, hvor tre mænd er tiltalt for ulovligt at importere mindst 115 hvalpe af racen fransk bulldog fra Polen til Danmark med henblik på at sælge hundene via sider som Gul & Gratis og Den Blå Avis i perioden august 2018 til august 2019.


Derudover er mændene tiltalt for at have solgt hvalpene fra deres private adresser, selvom de ikke havde tilladelse til erhvervsmæssig handel med dyr.


Mændene er 52, 56 og 59 år og stammer fra Gram, Kolding og Nordborg.


Sagen er efterforsket af Den Specialiserede Dyreværnsenhed ved Sydøstjyllands Politi, og ifølge anklageskriftet er hvalpene indført til Danmark fra Polen uden ID-mærkning med chip, rabiesvaccine, sundhedscertifikat eller været tilset af en dyrlæge i afrejselandet. Mændene er desuden ikke registreret som importører ved Fødevarestyrelsen.


Anklagemyndigheden går efter en frihedsstraf, konfiskation af 690.000 kroner (svarende til 6.000 kroner pr. solgt hvalp), en tillægsbøde og frakendelse af retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde.


70 personer, der har købt hvalpe af sælgerne, skal afhøres i sagen. I flere tilfælde har hvalpene vist sig at have adskillige sygdomme.


Kilder: Sydøstjyllands Politi og anklageskriftet

Der var den tiltalte mand fra Kolding, der erkendte, at han havde hentet hunde af racen fransk bulldog i Lodz i Polen og ført dem ind i Danmark uden at være registreret som importør ved Fødevarestyrelsen eller være godkendt til erhvervsmæssig handel med dyr. 

Anklageren i sagen begyndte afhøringen med at fortælle, at det ville blive en lang afhøring, og den varede da også i knap to timer - kun afbrudt af en kort pause. 

Afhøringen omhandlede import af minimum 115 hvalpe, hvilket den tiltalte fra Kolding ikke var enig i. Han mente, at der var tale om langt færre i perioden august 2018 til august 2019 - nærmere 20 til 25 hvalpe, lød hans forklaring.

Solgt som danske hunde

Manden fra Kolding kom under sin forklaring ind på, at han ikke solgte hundene som polske, men som danske - velvidende, at de ikke var danske. 

Hvalpene skulle være hentet ved to sælgere i Polen for derefter at indføre dem i Danmark, hvor han solgte hvalpene fra sin adresse i Kolding.

Når købere så kom på adressen blev en tæve af racen fransk bulldog fremvist som mor til de importerede hvalpe.

Ifølge manden fra Kolding skulle det nemlig være nemmere at sælge hunde, der er danske, fordi der går mange rygter om, at hunde fra Polen vokser op under forhold, hvor de har "lort op ad nakken", forklarede han i retten.

Ifølge anklageskriftet skulle flere af de solgte hvalpe være blevet syge efter køb og hverken være blevet vaccineret mod rabies eller undersøgt af en dyrlæge i Polen inden importen til Danmark.

Men den tiltalte fra Kolding forklarede, at han blandt andet fik papirer for vacciner og polske pas på hvalpene, når han hentede dem, og at han har fået at vide af sælgerne i Polen, at hvalpene havde været til dyrlæge.

- Jeg kørte dem altid til dyrlæge 24 timer efter, jeg kom hjem. De skulle vaccineres og chippes, sagde han i retten i dag.

I gennemsnit har han tjent omkring 4.000 kroner på hver hvalp, som han har hentet i Polen og solgt til danske købere over Den Blå Avis og Gul og Gratis, fortalte han.

Nede med stress

Anklageren i sagen spurgte ad flere omgange ind til specifikke datoer, men der var huller i hukommelsen hos den tiltalte fra Kolding, der forklarede, at han på grund af stress ikke kan huske flere ting. 

I en periode på halvanden måned skulle den tiltalte fra Kolding have været så dårlig, at den tiltalte mand fra Gram, der også gav forklaring, havde boet hos sælgeren i Kolding med det formål at sælge hunde fra adressen. 

Han nægtede dog at have haft kendskab til, hvor hundene skulle komme fra. Han nægtede også at skulle have tjent penge på at sælge hvalpene. Situationen blev forklaret som en vennetjeneste.

- Det helt afgørende omdrejningspunkt for anklagemyndigheden, det er indførslen af hundene, og det har han (manden fra Gram, red.) forklaret i retten, at det havde han ikke noget med at gøre, og det vidste han slet ikke noget om, forklarer advokat Nikolai Berg, der er forsvarer for den tiltalte fra Gram.

Tiltalt i forening

De tre personer er tiltalt for sammen at have begået de strafbare handlinger, som det 24 punkter lange anklageskrift handler om. Anklagemyndigheden betragter sagen som organiseret kriminalitet.

Men den tiltalte fra Kolding afviser at skulle have samarbejdet med de to andre tiltalte i sagen om at importere hvalpene. Ikke desto mindre fremviste anklageren i sagen flere sms-korrespondancer mellem de tiltalte i sagen.

Korrespondancerne handlede ud fra anklagemyndighedens opfattelse om, at manden fra Nordborg og manden fra Kolding holdt hinanden orienteret om salget af hvalpene og indkøb af medicin og foder.

Manden fra Gram forklarede, at han ikke vidste noget om, hvor hvalpene kom fra, mens den sidste af de tiltalte, der kommer fra Nordborg, ikke har ønsket at give forklaring på nuværende tidspunkt. Sidstnævnte skulle dog ifølge forklaringen fra manden fra Kolding have været med i Polen op til flere gange på 'hyggeture'. 

De tre personer kender alle hinanden, og de to tiltalte fra henholdsvis Gram og Kolding er tidligere dømt i en sag om narko og har et venskab, der går 20 år tilbage, fortæller manden fra Gram.

Efterforsket af specialeenhed

Et enkelt vidne blev afhørt i dag, og her var det en politibetjent fra den specialiserede dyreenhed ved Sydøstjyllands Politi, der forklarede dele i efterforskningen af sagen. 

Hun kunne fortælle, at man havde indhentet informationer fra blandt andet Dansk Hunderegister, Den Blå Avis, Gul og Gratis og Mobilepay. 

Et andet vidne skulle have været afhørt, men havde en dokumenteret grund til at udeblive fra retsmødet. De næste dage i retssagen kommer til at gå med at afhøre køberne af hvalpene, hvor i alt 70 er indkaldt som vidner.