Ribe fik et vandorgel i fødselsdagsgave

I anledning af Ribe's 1300-års jubilæum fik byen i går aftes en gave af de to tyske venskabsbyer: Güstrow og Visselhövede. Gaven var en fantastisk "koncert" udført på vandorgel, der fandt sted ved Skibbroen, Ribe Å.

Vand, lys og musik

Et vandorgel er en blanding af vand, lys og musik.

Vandslanger sprøjter vand ud i takt med musikken, og på samme måde skiftes lyset. Det er brandvæsnet i Visselhövede, der turnerer med vandorglet.
Ribe's Brandvæsen blev forelsket i orglet, da det sidste år var på besøg hos kollegerne i Güstrow. Ved midnatstide så de vandorglet i aktion - og så var de solgt.

- Jeg tænkte bare, at det der måtte vi have til Ribe i anledning af jubilæet, fortæller brandinspektør fra Ribe Brandvæsen, Lars Nielsen.

Rent håndværk

Flere hundrede ripensere var mødt frem for at se det fantastiske show ved Skibbroen. Selvom man skulle tro det, så er vandorglet ikke computerstyret. Det er rent håndværk. Under koncerten sidder en brandmand og skruer op og ned for vandslangerne ved hjælp af ventiler, så det passer i takt med musikken.

1000 liter vand i minuttet

- Det er meget hårdt. Han er meget koncentreret. Han skal hele tiden være 2 sekunder foran musikken, for at det passer, fortæller Lars Nielsen.
Vandet til orglet blev pumpet direkte op af Ribe Å. Orglet bruger 1000 liter vand i minuttet.

Det store show på vandorgel kan opleves igen lørdag aften klokken 21 på Ribe Å