TV der bevæger dig

Rod i psykiatrien fører til nyt ulovligt navneskilt

Rod i psykiatrien fører til nyt ulovligt navneskilt.

Region Syddanmark har givet nyt, misvisende navneskilt til ansat i psykiatrien. Gennem otte måneder præsenterede han sig med en forkert titel under sin stuegang.

Patienter på Psykiatrisk Afdeling i Kolding og Vejle kunne fejlagtigt tro, at en 30-årig mand var læge, selv om han ikke har autorisation i Danmark. Som TV SYD fortalte torsdag, bar manden i over otte måneder et navneskilt med titlen ”reservelæge”, når han mødte patienterne.

I dag udsendte psykiatrien så en pressemeddelelse om, at man har rettet hans navneskilt, så titlen nu er korrekt. Titlen er rettet til ”lægevikar”, men det er også en misvisende titel. Det fastslår lektor i sundhedsjura, Kent Kristensen, fra Syddansk Universitet.

- Det må de ikke. Betegnelsen ”lægevikar” er også et brud på lægebeskyttelsen, siger Kent Kristensen til TV SYD.

Det fremgår også af en bekendtgørelse fra Sundhedsstyrelsen. Den siger, at uautoriserede medarbejdere ikke, når de ”får delegeret opgaver som vikar for en læge, må bære navneskilte eller underskrive” sig ”med betegnelser som lægevikar”.

Bekymring hos SIND

Region Syddanmark har forklaret, at manden indtil nu har båret titlen ”reservelæge” på grund af en administrativ fejl. Regionen har beklaget fejlen og forsvarer medarbejderen med, at han ”altid mundtligt har præsenteret sig som lægevikar”.

Men denne titel er altså heller ikke korrekt, og næstformanden for Landsforeningen SIND, Kristian Bennedsen, ryster på hovedet.

- Jeg tror, patienterne betragter en lægevikar som en, der er læge og en lægelig uddannelse. Det er meget uheldigt, for når man får præsenteret en mand som læge, skal man være sikker på, at han har de fornødne kvalifikationer til at være læge. Der er jo et spørgsmål om tillid, hvad man fortæller, og hvad man snakker om, siger næstformanden.

SIND: Bevidst snyd

Kristian Bennedsen tror, det er bevidst, at Region Syddanmark ikke rettede navneskiltet med reservelægetitlen, før TV SYD henvendte sig til regionen. Dette afviser Region Syddanmark.

TV SYD var fredag i kontakt med Region Syddanmark om brugen af titlen ”lægevikar”.

Her til aften svarede regionen i en mail, at ”betegnelsen lægevikar gennem en årrække været brugt i sundhedsvæsenet – således også i Region Syddanmark”.

I dag har koncernens HR-afdeling sendt information ud til alle sygehuse i regionen for at sikre, at ”de medarbejdere, som er ansat efter den overenskomst, som har afstedkommet titlen ”lægevikar”, sammen med  ordene vikar og læge også skal angive medicinstuderende eller stud.med. Dette vil psykiatrisygehuset naturligvis også bruge som foreskrevet”.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden