Røde smileyer til LM Wind Power

Verdens største producent af vinger til vindmøller, LM Wind Power i Lunderskov er blevet tildelt to røde smileyer af Arbejdstilsynet for påbud om blandt andet kræftfremkaldende belastninger.

Det er langt fra første gang, at vindmøllevingeproducenten LM Windpower har problemer med arbejdsmiljøet.

En række tidligere ansatte klagede i 2011 over mulig forgiftning efter arbejde i giftige styréndampe.

35 påbud om giftige dampe fik LM Windpower fra 1995-2011, skriver Fagbladet 3F.

- Det er problematisk, at LM Wind Power bliver ved med at få påbud, der er så alvorlige, at de udløser røde smileyer på grund af dårligt arbejdsmiljø. Så stor og professionel virksomhed skal have styr på sikkerheden, siger Jesper Lund-Larsen, konsulent i 3F's Arbejdsmiljøpolitiske afdeling.

Arbejdsskadestyrelsen anerkendte for nylig en række arbejdsskadesager i forbindelse med arbejde med styren - blandt andet på LM Wind Power.

Jesper Lund-Larsen håber også på den baggrund, at virksomheden får styr på arbejdsmiljøet - og undgår flere røde smileyer fremover.

LM Wind Powers topchef, Vice President, Global Manufacturing, Richard Bevan pointerer, at LM Wind Powers mål er, altid at være i overensstemmelse med myndighedernes bestemmelser.

- Men ligesom andre virksomheder modtager vi indimellem forslag og påbud fra myndighederne. Vores medarbejderes sikkerhed har førsteprioritet, og vores arbejdsmiljø har generelt et højt niveau. Men der har været tilfælde, hvor vi ikke har mødt vores egne høje standarder, og andre gange er myndighedernes retningslinjer uklare. Vi har dog altid været hurtige til at rette op på påbud, men den røde smiley forbliver synlig i en periode efterfølgende, siger Richard Bevan.

Arbejdstilsynet har tildelt LM Wind Power to røde smileyer, fordi virksomheden blandt andet har fået følgende anmærkninger fra Arbejdstilsynet:

Påbud og rådgivningspåbud om kræftfremkaldende belastninger. Påbud og rådgivningspåbud om øvrige ulykkesrisici. Påbud om arbejdsmiljøuddannelse. Afgørelse uden påbud om unødig støj i produktionslokaler.