Royal protektor skal skaffe penge til nyt museum

Prinsesse Benedikte skal som protektor være med til at sikre midler til at indrette et nyt museum for fotografen Jacob A. Riis i det indre Ribe.

Sydvestjyske Museer har planer om at lave forskellige museer i en række ældre bygninger i det indre Ribe. Bl.a. et nyt internationalt museum for fotografen Jacob A. Riis, som var født i Ribe. Og prinsesse Benedikte har sagt ja til at være protektor.

- Prinsessens involvering vil hjælpe os i den kommende søgning efter støtte i Danmark og USA, siger museumsdirektør Flemming Just til TV SYD. Det er en blåstempling, at en kongelig vil lægge navn til et projekt eller en organisation. Det vil få folk til at tro på soliditeten. I USA må vi formode at det royale har en særlig glans og kan være med til at åbne døre.

quote

Det er en blåstempling, at en kongelig vil lægge navn til et projekt eller en organisation.

Flemming Just, museumsdirektør, Ribe.

 

Museet mangler omkring seks millioner kroner til indretning, udstillinger og film. Augustinus Fonden har givet syv millioner til renovering af de gamle bygninger, som museet har opkøbt. Museet indrettes  i hans barndomshjem, Sortebrødregade 3.

 

Prinsesse Benedikte har været interesseret i Jacob A. Riis liv i mange år.
Prinsesse Benedikte har været interesseret i Jacob A. Riis liv i mange år.

 

- Arkitekt Jørgen Overby fra Gram arbejder på et projekt, som skulle være færdigt til foråret. Så vi kan udbyde arbejdet i licitation til sommer, siger museumsdirektøren.

I barndomshjem

De gamle bygninger skal have en gennemgribende  renovering. Der skal indrettes elevator, bygges biograf og lignende.

Prinsessen har i en årrække været interesseret i Jacob A. Riis liv. Hun har protektor for en stor social institution i New York: Jacob Riis Settlement House.

- Den samler hvert år tre millioner dollars sammen, så det er ikke helt uden betydning, siger Flemming Just.

 

quote

Prinsessen Benediktes involvering vil hjælpe os.

Flemming Just, Sydvestjyske Museer

 

Jacob A. Riis (1849-1914) er den måske mest betydningsfulde danske udvandrer gennem tiderne. Som reporter, fotograf og socialreformator blev han en meget kendt skikkelse i New York og USA fra midten af 1880’erne og tre årtier frem.

 

Flemming Just med tegning af de nye museer i det indre af Ribe.
Flemming Just med tegning af de nye museer i det indre af Ribe.
Foto: Sydvestjyske Museum

 

Flemming Just ser frem til samarbejdet med den nye royale protektor.

- Prinsesse Benedikte har vist sig som en meget flittig protektor. I spejderbevægelsen kan de ikke få armene ned, fordi hun er meget aktiv og bl.a. kommer til deres store arrangementer, siger han til TV SYD.

 

Fik kvart million

Sydvestjyske Museer kom i dag en lille skridt nærmere de nye museer. SE Vækstpulje overrakte museumsdirektør Flemming Just en check på 250.000 kr.

Der skal bruges 10 millioner til et Heksemuseum, og der mangler som nævnt seks millioner til Jacob A. Riis-museet.

 

Sådan kommer facaden på de nye museer til at se ud.
Sådan kommer facaden på de nye museer til at se ud.
Foto: Sydvestjyske Museum

Danmark mest markante udvandrer

Jacob A. Riis-museet skal sætte fokus på, hvad der skabte fotografen.

Jacob A. Riis skabte social forandring i sit nye hjemland, USA, og var i samtiden en berømt person og nær ven af præsident Theodore Roosevelt.

Som journalist anses han for skaberen af fotodokumentarisme, hvor slagkraftige ord fik yderligere styrke ved at blive illustreret med billeder fra det virkelige liv.

Han samlede mange af sine oplevelser i bogen How the Other Half Lives (1890), som fik meget stor betydning for offentlighedens forståelse af de elendige forhold, som især de mange immigranter levede under i New York. 

På Lower East Side på Manhattan er 9 store boligblokke med 1200 lejligheder opkaldt efter ham, Riis Houses.
Og et stort rekreativt område ved havet syd for Brooklyn hedder Riis Park og har en buste stående af Jacob A. Riis.
(Kilde: Sydvestjyske Museer)