TV der bevæger dig

Royale rygsække hjælper udsatte børn

Pensionerede Lego-medarbejdere pakker de mange rygsække til udsatte børn. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Sidste år var H.K.H. Kronprinsesse Mary selv med til at pakke de mange rygsække til børn på kvindekrisecentre. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

1 af 2

Det har store konsekvenser for børn, når de vokser op i et hjem med vold og flytter ind på et kvindekrisecenter. 2.100 rygsække skal hjælpe børnene.

Far slår mor, mens børnene er vidner og får ar på sjælen. Ofte er situationen kaotisk, når familien forlader hjemmet, og mødrene når hverken at pakke børnenes tandbørste eller yndlingsbamse.

Hvert år flytter godt 1.800 børn med deres mor på kvindekrisecenter. Derfor pakker Mary Fonden og pensionerede Lego-medarbejdere tirsdag 2.100 rygsække med det mest nødvendige, som et barn kan savne.

Rygsækkene kan være støttende for rigtig gode samtaler. Det er af stor vigtighed, at vi støtter mor i at tale med børnene om det, der er sket, og det, der skal ske.

Lene Fibæk-Jensen, leder, Vejle Krisecenter

- De børn, der får rygsækkene, har haft en svær start på livet. Rygsækken er en påmindelse til børnene om, at vi ser dem og hører dem, og at volden aldrig er deres skyld. Vi ved, at det at være vidne til vold mod en forælder er lige så skadeligt som selv at være udsat for volden, siger direktør i Mary Fonden, Helle Østergaard, i en pressemeddelelse.

Der pakkes syv slags rygsække til forskellige aldersgrupper. De indeholder blandt andet tandbørste, hårbørste, drikkedunk, bamse, dagbog med lås, spillekort, en bog og tøj samt et postkort fra Mary Fonden med en hilsen fra H.K.H. Kronprinsessen, der selv deltog i pakningen sidste år.

Rygsækken bliver brugt systematisk i arbejdet på krisecentrene, og betyder meget for de udsatte børn og deres mødre.

Rygsækken er en påmindelse til børnene om, at vi ser dem og hører dem, og at volden aldrig er deres skyld.

Helle Østergaard, direktør, Mary Fonden

- Rygsækkene kan være støttende for rigtig gode samtaler. Det er af stor vigtighed, at vi støtter mor i at tale med børnene om det, der er sket, og det, der skal ske. Hvis børnene ikke får støtte til at bearbejde de svære oplevelser og den ofte følgende uvished, kan de få det rigtig svært med meget ringe trivsel til følge, forklarer Lene Fibæk-Jensen, der er leder på Vejle Krisecenter.

Mary Fonden står bag rygsække til børn på krisecentre sammen med Ole Kirk's Fond og LOKK – Landsorganisationen af Kvindekrisecentre. Gyldendal sponsorerer rygsækkens bøger. Siden projektets start i 2008 er der pakket og udsendt flere end 21.000 rygsække.

Læs også Kronprinsesse Mary pakkede rygsække i Billund

TAL OM VOLD MOD BØRN

  • Knap hvert 6. barn vokser op i et hjem med vold. Det svarer til 3-4 elever i hver skoleklasse (SFI, 2016).
  • Hvert år flytter godt 1.800 børn med deres mor på kvindekrisecenter (LOKK årsstatistikker 2013-2017).
  • 64 % af børn på krisecentre har ikke talt med nogen om volden forud for krisecenter-opholdet. Når de har talt med nogen, har det typisk været en socialrådgiver på skolen, mor og søskende, en lærer eller voksne, de kender fra deres fritidsliv (LOKK, 2014).
  • Det kan være lige så skadeligt for børn at overvære vold mod deres nære, fx deres mødre, som selv at blive udsat for vold (Socialstyrelsen).
  • Børn, der oplever vold i familien, klarer sig dårligere i folkeskolens 9. klasseprøver end deres jævnaldrende (SFI, 2017).
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden