TV der bevæger dig

Rumlestriber kunne redde liv

Mange ulykker på lige vejstrækninger kan forhindres med rumleriller i midten af vejbanen.

Løsningerne er der. Men det er pengene ikke. Det er virkeligheden, når det kommer til sikkerheden på de Syd- og Sønderjyske landeveje, skriver.

I går blev en 42-årig mand fra Esbjerg dræbt på Tingvejen ved Årre.

Han er den fjerde i løbet af to år, der mister livet på netop denne vej - en af de lange, lige vejstrækninger, hvor gennemsnitligt totredjedele af alle trafikdrab sker. Ulykkerne sker oftest ved frontale sammenstød, fordi den ene bil kører over i modsatte kørebane - ligesom det også var tilfældet i går.

Pengene mangler

 Mange af ulykkerne på lige vejstræk kan dog undgås. Det forklarer ingeniør i Vejdirektoratet Steen Eisensee:

- Hvis man etablerer rumleriller i midten af vejbanen, bliver folk opmærksomme, når de er på vej over i modsatte vejbane. Det virker, hvis folk er trætte, roder med radioen eller lignende. Der er lagt godt 100 kilometer i hele landet, og man kan ikke diskutere effekten - det virker simpelthen.

Men økonomien kan diskuteres, og det er, ifølge Steen Eisensee, årsag til, at der ikke er planer om at lave rumleriller nogen steder foreløbigt.

- Vejforbedringer er rasende dyre, og er er mange ting at tage hensyn til. Derfor er virkeligheden, at der foretages en økonomisk prioritering mellem udgifter i forbindelse med ulykker og udgifter til at lave en mere sikker vej, siger Steen Eisensee.

Direktør i Rådet for Sikker Trafik, Anders Rosbo, så gerne, at der kom flere rumleriller i de lange, lige veje.

- Værktøjerne er der, men vi skal bruge dem. Og vi skal bruge alle værktøjer. Det gælder rumleriller, advarselslamper i biler og kampagner med fokus på opmærksomhed i trafikken, lyder det fra trafikdirektør Anders Rosbo.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden