Russisk importstop rammer mejerier

Russisk importstop kommer til at ramme mælkegiganten Arla hårdt. Tre syd- og sønderjyske mejerier bliver nævnt som nogen af dem, der bliver ramt.

I fremtiden vil eksporten af smør og oste til Rusland fra mejerier i Danmark stå stille. Rusland har nemlig besluttet at stoppe al import af europæiske fødevarer, efter flere lande i Europa har indført økonomiske sanktioner mod stormagten.

Det får nu konsekvenser for tre mejerier i det syd- og sønderjyske. Arla nævner mejerierne i Kruså, Taulov og Høgelund som steder, hvor de manglende leverancer til Rusland vil kunne mærkes.

- Vi ved endnu ikke konkret, hvad det kommer til at betyde for hvert enkelt mejeri. Vi har bare konstateret, at de her mejerier producerer til Rusland, men hvad der bliver konsekvensen af importstoppet, kan vi først sige engang i næste uge, siger Arlas kommunikationschef, Theis Brøgger, til TV SYD.

Som en konsekvens af importstoppet har de af Arlas mejerier, der fremstiller produkter til Rusland, stoppet den produktion. Hvis det er muligt forsøger man at omlægge produktionen til andre produkter på andre markeder.

- Jeg kan ikke garantere, at situationen ikke vil berøre jobs i vores produktion. Vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan for at minimere konsekvenserne for vores kolleger på de ramte mejerier. Så snart vi har et klart overblik, vil folk få at vide, hvad planen er for deres mejeri, siger Lars Dalsgaard, ansvarlig for den globale produktion i Arla Foods, i en pressemeddelelse.

 

Så meget producerer de tre mejerier til Rusland

Kruså Mejeri: under 4 %
Taulov Mejeri: under 5 %
Høgelund Mejeri: ca. 10 %