Sønderborg i krise?

På få år er Sønderborg raslet ned ad ranglisten over de mest erhvervsvenlige kommuner. Fra en placering i den bedste tredjedel til den dårligste. Politikerne er uforstående.

Brød og skuespil har siden de gamle romere holdt borgerne fra at gøre oprør. Jo større krise, jo mere skuespil og pølsebrød. Og så må den være helt gal i Sønderborg, for dette års ringridderfest bliver noget helt særligt...

Den er åbenbart helt gal i den smukke by ved Alssund. Det viser også en undersøgelse fra Dansk Erhverv. På fem år er det gået stærkt tilbage for Sønderborg.

Dansk erhverv, der er handelens arbejdsgiverforening, har undersøgt alle landets 98 kommuner på ti områder: Levealder, arbejdsløshed, kriminalitet og lignende. Og der er Sønderborg faldet fra plads 30 i 2007 til plads 66 i år.

Borgmesterkandidat Peter Hansen siger, at man skal være forsigtig med statistik.

Dansk Erhvervs undersøgelse placerer også Danmarks offshore- og vindmølle-hovedstad, Esbjerg, i samme lave kategori som Langeland, Lolland og Morsø kommuner.

På samme måde er en by som Fredericia, som praler med at være Danmarks centrum, placeret som nr. 86 ud af 98 mulige...

- Kommunerne kan selv gøre meget for at bevæge sig op eller ned, og her er deres interesse for erhvervslivets forhold vigtige, siger Christian T. Ingemann, direktør i Dansk Erhverv. Det gælder blandt andet om at sikre at kommunen har en god digital og fysisk infrastruktur, så det er attraktivt at drive virksomhed, men der skal også være gode pasningsmuligheder, så folk kan få passet deres børn, mens de går på arbejde. Der skal udliciteres mere til private, så der kan spares penge, som kan bruges på noget andet.

Se mere i TV SYD kl. 19:30

 

Se her hele analysen Dansk Erhvervs Kommuneindeks

Om analysen

Dansk Erhverv har set på ti parametre som belyser forskellige aspekter af kommunernes sociale og befolkningsmæssige karakteristika.

Indenfor hver af parametrene har vi rangeret kommunerne i forhold til hinanden. Den bedste kommune får scoren 0, og den dårligste får scoren 100. Derimellem gives point efter hvor man ligger på skalaen i forhold til bedst og dårligst.

For at opnå et samlet indeks lægger vi kommunernes scorer sammen til ét tal per kommune (som bliver mellem 0 og 1000). Et højt samlet tal betyder, at kommunen placerer sig dårligt i forhold til de andre på flere parametre.