Så er Alfred fløjet og har sat kursen mod Afrika

Storkeungen Alfred har nu sat kursen mod sol og varme i Afrika. Sammen med sine forældre Tommy og Annika forlod Alfred lørdag formiddag reden i Smedager og indledte sin lange flyvetur. Her søndag vurderer storkene.dk, at reden er forladt.

De tre storke er ikke set i området omkring deres rede i Smedager siden lørdag formiddag - og derfor vurderer Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk nu med stor sikkerhed, at reden er forladt. 

- Storkene har vist mange tegn på opbrud den forrige uge med meget lange udflugter samtidig med, at reden ikke er blevet brugt så flittigt, siger Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.

En stor flok svenske storke er blevet set flyve over Fyn på vej mod Sønderjylland, og Mogens Lange Petersen mener, at de 85 storke er fløjet over Smedager og har taget den lille familie på tre med sig.

En farlig rejse for uerfarne flyvere

Selvom alt tyder på, at den lille familie er fløjet sydpå, er der stadig en risiko for, at storkeungen Alfred vender hjem igen. Det sker, hvis han bliver væk fra flokken undervejs. Netop dét oplevede man med et par storkeunger fra Sjælland, som for nylig drog sydpå, men efter nogle dage vendte de hjem til reden igen.

quote

Derfor håber jeg bare, at Alfred er kommet med familien, og at han følger godt med på hele turen

Mogens Lange Petersen, Storkene.dk

- De har været så tæt på Danmark, at det var trygt og nemt at komme hjem. Der går ikke lang tid, før de bliver nødt til at forsøge rejsen mod Afrika igen, fordi det snart bliver koldt, siger Mogens Lange Petersen.

Han fortæller også, at det er en farlig rejse, som unger, som ikke kender turen, kun har en lille chance for at overleve på egen hånd.

- Derfor håber jeg bare, at Alfred følger godt med flokken på hele turen, siger Mogens Lange Petersen.

Alfred fik en hård start

Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk har som storkeparret haft en travl og hektisk sommer.

- Det har til tider været nogle stressende perioder med vedvarende regn og kulde, som ikke har været lige sjove. Når man sådan kan se på kameraet, der overvåger storkefamilien, at ungerne lider og fryser og langsomt bukker under, så er det ikke sjovt, da man er ud af stand til at gøre noget, siger Mogens Lange Petersen.

Oprindeligt var der fem æg i reden i Smedager, da Tommy og Annika lagde sig til at ruge på dem, da det første kom den 30. april. Det kom der kun to unger ud af, hvoraf kun en overlevede og altså nu er på vej mod Afrika.

Sommerens mest dramatiske episode i reden udspandt sig den 6. juli, da den overlevende storkeunge, som siden blev døbt Alfred, slugte et af en gummislange og måtte til dyrlæge på Sjælland. 

Trods 12 timers fravær fra reden tog forældene fint imod ungen, som hurtigt kom sig helt.

- Det har vi lært af, og formentlig kan vi bruge vores viden til næste år. Vi har hele tiden været bange for at tage de sjældne storkeunger ud af reden og lægge dem tilbage igen. Dette er vi ikke mere, og til næste sommer påtænker vi at flytte de små unger ud af reden, hvis der kommer lange regnskyl. Det er nemlig regn, der er den største trussel for ungernes liv, siger Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.

Derfor vil Storkene.dk nu forsøge at indsamle midler til en permanent lift, der skal stå i Smedager, sådan at det hurtigt kan lade sig gøre at komme op i storkereden og gribe ind.