Så er der storkeæg i reden

Så er der igen lagt sjældne jyske storke-æg. Det er storkeparret i Smedager i Sønderjylland, der netop har indledt rugning på de 3-6 æg.

Hannen har overvintret i byen, mens hunnen, der ikke er ringmærket, ankom den 25. april. Det oplyser storkene.dk

Og går alt planmæssigt, så er der storkeunger i reden i Smedager i starten af juni, der forhåbentlig gerne skulle ringmærkes omkring den 1. juli.

Ikke siden 2004 har der været et succesfuldt ynglende storkepar i Jylland. Det var da storkeparrene i Ribe By og i Vegger i Himmerland, havde succes med at få unger på vingerne.

Men siden da har der ikke været jyske storkeunger. Kun i Roskilde Kommune på Sjælland, har der siden 2004 næsten hvert år været udfløjne storkeunger. Her er der allerede storkeunger, som ringmærkes den 25. maj.

I 2011 håbede man ellers at der igen ville komme ung-storke på vingerne, da et storkepar slog sig ned og rugede i Skærbæk i Sydvestjylland. Men parret var ungt og fødegrundlaget ikke af det bedste. Derfor døde alle storkeungerne.

Men også i Smedager er storkeparret ungt. I alle tilfælde har hannen ikke tidligere haft unger og hunnens herkomst og alder kender vi intet til. Men skulle der igen vise sig problemer med at finde føde for storkeparret, så er Storkene.dk dog klar med nødhjælp.

Det må nemlig ikke være for tørt når ungerne kommer til verden. Sker det, at jorden er hård og tør, er det svært at finde de orme der er livsvigtige det første stykke tid.

Et storkepar med unger i reden skal bruge ca. 500 kg. føde for at få kuldet på vingerne. Og det er ganske meget slæb for to storke.

I Smedager er der lørdag den 5. maj opsat en storkerede mere. For nu er man for alvor begyndt at tro på storken. Den nye rede står på en pæl lidt øst for Smedager på Rebbølvej 45.

Tiden vil vise, om også denne rede skal blive beboet. Flere storke har nemlig været forbi parret i Smedager for at prøve at overtage reden her. Og skulle de komme forbi her igen, så er der nu en fiks og færdig bolig til dem.