Sådan hjælper du din hund gennem nytårsaften

TV SYD kunne onsdag fortælle om hunden Perle, der var løbet hjemmefra på grund af fyrværkeri. Du får her 10 råd til at hjælpe din hund nytårsaften.

Hunden Perle løb i søndags væk, da genboen skød fyrværkeri af.

- Den blev så skræmt af det, at den sprang over hegn og det hele, og løb alt hvad den kunne, sagde Perles ejer Anette Jensen onsdag til TV SYD.

Historien er ikke enkeltstående, da hunde og fyrværkeri ikke altid er nogen god kombination. De høje lyde skræmmer nemlig hundene. Heldigvis kan ejerne dog hjælpe deres hunde gennem nytåret.

- Det er vigtigt at tage sine forholdsregler de kommende dage og finde en løsning til nytåret, der også passer til hunden, siger Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub i en pressemeddelelse.   

I anledningen har Dansk Kennel Klub (DKK) lavet 10 gode råd til, hvordan hundene bedst kommer gennem nytårsaften.  

  1. Medicin til bange hunde: Er din hund meget bange for fyrværkeri, så bør du hurtigst mulig tale med en dyrlæge om muligheden for at hjælpe hunden med angstdæmpende medicin i den periode, hvor den er mest bange.

  2. Kosttilskud til utrygge hunde: Er din hund kun lidt utryg ved fyrværkeri, kan du overveje at hjælpe den med tryghedsskabende kosttilskud som Zylkene eller Adaptil, der fås i håndkøb.

  3. Husk snoren: Hvert år bliver hunde og ejere overraskede af fyrværkeri – nogle gange med virkelig tragisk resultat, fordi hunden løber væk eller bliver påkørt. Hold derfor hunden i snor, når den luftes ude og i haven – med mindre haven er sikkert hegnet ind.

  4. Husk halsbånd og hundetegn: Hvis uheldet er ude, og hunden løber væk, er det vigtigt, at hunden har halsbånd på og bærer et gyldigt hundetegn, så personen der finder hunden dels kan holde fat i hunden og dels kan ringe på et mobilnummer og få fat i ejeren.

  5. Kør hunden træt med motion: Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden. En god lang tur i skoven eller på stranden i løbet af dagen, vil gavne hunden og gøre den mere rolig om aftenen. Giv hunden et kødben for at fjerne hundens fokus fra larmen udenfor

  6. Hold hunden inde: Tag ikke hunden med ud kl. 24 nytårsaften. Heller ikke selv om den virker ligeglad med fyrværkeriet. En vildfaren raket eller et kanonslag kan risikere at give hunden en forskrækkelse for livet.Hunde kan også finde på at løbe efter raketter, som ikke kommer rigtigt til vejrs og tage dem i munden med frygtelige ulykker til følge

  7. Lad hunden søge skjul: Er hunden bange, så træk gardinerne for for at undgå lysglimt, og spil musik, der kamuflerer støjen. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie.

  8. Fest og gæster: Har man fest og gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i fx soveværelset, hvor den kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.

  9. Tag en venlig snak med naboerne: Især børn og unge. Fortæl at I har en hund, som er eller kan blive bange for fyrværkeri, og mind dem om, at fyrværkeri kun må afskydes fra d. 27. dec. - 1.jan.

  10. Dagene efter: I dagene efter nytår, skal du forsat holde hunden i snor, når du færdes ude. Selvom man kun lovligt må fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar, så ved vi, at det sker helt ind i januar. Vær også opmærksom på fyrværkerirester, som hunden kan finde på at forsøge at samle op og bide i.

Du kan se indslaget med Perle her:

Perle blev hundeskræk for fyrværkeri