TV der bevæger dig

Sådan kender du forskel på en vegetar, veganer og flexitar

00:18

Vegetarer, veganere og flexitarer spiser alle meget grønt - men nogle spiser kød. Mia Sikker og Emil Bakkendrup fra Kolding forklarer forskellen på to af begreberne. Video: Louise Mathilde Johnsen, TV SYD

Flexitarer er deltidsvegetarer. De dropper kødet i hverdagen, men kan godt spise kød nogle gange. Foto: Jesper Sørensen, TV SYD

Vegetarer spiser aldrig spiser kød, men kan godt spise animalske produkter som æg og mælk. Veganere derimod spiser hverken kød, æg eller mælk. Foto: Jesper Sørensen, TV SYD

1 af 3

Flere og flere vælger kødet fra – helt eller delvist. Men kan du kende forskel på begreberne?

Vi er stadig mange, som spiser kød hver dag. Men flere og flere danskere skærer ned på kødet - eller dropper det helt.

Der er mange måder at gøre det på. I faktaboksen nedenfor kan du se en mere præcis beskrivelse. Men sådan her er forskellen kort fortalt. 

Læs også Familien dropper kødet – næsten

 

  • Vegetarer spiser aldrig spiser kød, men kan godt spise animalske produkter som æg og mælk.
     
  • Veganere spiser hverken kød, æg eller mælk.
     
  • Flexitarer er deltidsvegetarer. De dropper kødet i hverdagen, men kan godt spise kød nogle gange.
     

Der er mange grunde til at leve vegetarisk og vegansk. Nogle af de mest almindelige er dyreetik, bæredygtighed, sundhed, religiøse, spirituelle og filosofiske årsager samt af æstetiske årsager.

Du kan læse meget mere om de forskellige begreber og årsager til at leve vegetarisk og vegansk på Vegetarisk Forenings hjemmeside.

Forskellen på vegetarer, veganere og flexitarer

  • Vegetar
    Vegetarisme defineres som den praksis at leve af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø mv.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.
     
  • Veganer
    Veganisme er ”en måde at leve på, som søger at undgå (så vidt som muligt og praktisabelt) alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål”. Denne definition stammer fra det britiske Vegan Society, som i sin tid skabte betegnelsen ‘veganer’. Dvs. veganere lever plantebaseret og søger så vidt muligt, udover kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og biprodukter fra slagtning, at undgå animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning, produkter testet på dyr, mv.
     
  • Flexitar
    En flexitar er en person, der hovedsageligt spiser vegetarisk, men ind imellem spiser kød.

Kilde: Vegetarisk Forening

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden