Sådan sikrer du dig mod fup-mails

Mails, der lokker folk til at klikke på links for derefter at afpresse dem, er et stigende problem. Men der findes gode råd, hvis uheldet er ude.

Flere og flere modtager mails, der tilsyneladende ser uskyldige ud, men langt fra er det. Mailsene indeholder links til fakturaer, men klikker du på det, risikerer du, at alle filer på din computer bliver låst. Derefter kræver afsenderen penge for at låse filerne op igen.

Anders Møller Olsen er IT-tekniker hos computer-care i Fredericia. Her oplever de for tiden en stor strøm  af de falske mails.

-Man skal passe på med at klikke på links, hvis man ikke ved, hvor mailen kommer fra. Kommer den fra en mail-adresse, som man ikke kender, eller har relation til, så skal man slette den med det samme, siger Anders Møller Olsen til TV SYD.

Back up er vigtigt

Han råder folk til ikke at betale den løsesum, der bliver krævet, da det kan får yderligere konsekvenser. Har man trykket på linket og fået låst sin computer, er det vigtigt, at man søger hjælp.

-Har man noget, man gerne vil have genskabt, så skal man kontakte nogen, der kan redde det. Vi har for eksempel nogle værktøjer, der kan få de her data genskabt. Men det har selvfølgelig sin pris, siger Anders Møller Olsen til TV SYD.

Han vurderer, at der ofte vil være gode muligheder for at genskabe de låste data. Man kan dog også komme de IT-kriminelle i forkøbet.

-Man skal være sikker på at have en back up.  Har man sine data sikret, så er man godt kørende. Man kan gøre det på flere måder blandt andet ved at have sine data gemt på en USB-nøgle, ekstern harddisk eller i skyen, siger Anders Møller Olsen til TV SYD.

Politi og virksomheder samarbejder

Virksomheder er også udsat for it-kriminalitet.  Men flere af dem er ikke meget for at oplyse politiet om it-angreb, fordi de ikke ønsker eksponering på den baggrund. Det giver politiet begrænset mulighed for indblik i omfang og karakter af angrebene. Desuden gør det det også besværgeligt for politiet at advare, når de kriminelle sætter angreb ind.

Derfor har Rigspolitiets, Nationalt Cyber Crime Center(NC3), i samarbejde med  flere virksomheder og organisationer indgået et tæt og fortroligt samarbejde under navnet NC3SKYT.  Der er primært fokus på små og mellemstore virksomheder. Formålet med NC3SKYT er forebyggelse, begrænsning af skader samt kriminalitetsforstyrring.

Læs om NC3 SKYT her.