Sådan undgår du at dine julegæster får dårlig mave

Her får du en række gode råd om hygiejne.

Glem ikke hygiejnen i juletravlheden.
 
Ekspert i fødevaresikkerhed Esther Ravnskjær Juul fra Mortalin siger, at en julefrokost med mange kolde og lune retter er en kompliceret opgave, hvor det kan gå galt. Derfor er overblikket vigtigt:

Start med at rydde grundigt op i køleskabet, så der bliver bedst mulig plads.

Ryd op på køkkenbordet, så de forskellige fødevarer kan holdes adskilt.

Rengør køleskab og køkkenbord grundigt - og tør straks op, hvis du spilder noget.

Gør livet svært for uønskede bakterier ved at servere direkte fra ovn eller køleskab.

Sørg for at der er bestik til hvert fad. Husk at bestikket skal være stort nok, så det ikke risikerer at ryge ned i maden.
 
Sørg for at gæstehåndklæderne på badeværelset er rene og bliver skiftet jævnligt.

Flydende håndsæbe er mere hygiejnisk end gammeldags håndsæbe.

Tilbyd eventuelt desinficerende væske som supplement til sæben. 

Tag-selv-bordet:

Læg en serviet om brødet, hvis gæsterne selv skal skære det.

Anbring det rigtige bestik på hvert eneste fad - og hav bestik i reserve, hvis en ske eller gaffel skulle ryge på gulvet. Hold varme og kolde retter adskilte.

Letfordærvelige fødevarer som f.eks. rejer, skinkesalat, stuvet spinat og afskåret pålæg bør kun stå fremme i kort tid.

Alt varmt skal mindst varmes op til 75° C.
3 timer er tommelfingerreglen for, hvor længe maden kan stå fremme, før den bliver til en bakteriebombe.

Vær altid kritisk, når det gælder rester fra julebordet - smid resterne væk hvis du er i tvivl.