Sæsonarbejdere strømmer til Danmark

Udenlandske sæsonarbejdere kappes som aldrig før om at komme til Danmark.

Mange af dem er højtuddannede. Jordbæravler Peter Schmidt i Duborg ved Tinglev har for eksempel ansat en dyrlæge og en ingeniør fra Rumænien.

Krisen på det europæiske arbejdsmarked skaber rekordinteresse for sæsonarbejde, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Den offentlige rekrutteringstjeneste Seasonal Work (Eures) under Workindenmark har i år registreret hele 24.200 onlineansøgninger fra potentielle udenlandske sæsonarbejdere, men kan kun formidle knap 1.800 job.

I 2008, før finanskrisen for alvor brød ud, var der til sammenligning blot registreret 10.700 onlineansøgninger.

Voldsomt pres

- I år har det været anderledes, fordi vi har oplevet så voldsomt et pres. Folk kommer her, ringer og sender frustrerede mails, der er meget tiggende. De vil lave hvad som helst for hvad som helst, bare de kommer herop, siger Eures-vejleder Lise Lotte Brandt til Jyllands-Posten.

Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer vurderer, at der hver sommer samlet er cirka 6.000-8.000 sæsonarbejdere i Danmark.

Det er blandt andet afskaffelsen af Østaftalen i 2009 og indlemmelsen af Rumænien og Bulgarien i det fælleseuropæiske arbejdsmarked, der betyder, at det aldrig har været mere populært at blive sæsonarbejder i Danmark.

- Det skyldes de nye EU-lande, men det skyldes især krisen. Vi har for eksempel rumænske tandlæger, der arbejder i jordbærmarkerne. Folk med høje uddannelser vælger at tage til Danmark for at plukke jordbær, fordi de kan tjene mere her end i deres hjemland, siger Lise Lotte Brandt.

- Nogle tager seks uger til Danmark og knokler - så har de tjent rigtig mange penge i forhold til de lønninger, de er vant til, siger hun.