Se højdepunkterne fra tre dages fest

I tre dage har Haderslev fejret Reformationen for 500 år siden. TV SYD har samlet nogle af højdepunkterne.

Der var mange små og større højdepunkter i festen, konstaterer biskop Marianne Christiansen i aften i TV SYD. Både festgudstjenesten med dronningen og det øvre Danmark. Eller Sigurd Barrett.

- Men også 4. klasserne, som selv skrev deres teser med nutidens ord.

quote

Hvordan bliver vi så oplyste – og hvordan oplyser vi hinanden, så formørkede folk ikke skal tro, at de tjener Gud ved at slå andre mennesker ihjel?

Marianne Christiansen, biskop, Haderslev Stift

 

Tre dages fest. Var det så bare det? Hvordan komme videre?

- Det er heldigvis en fest uden tømmermænd, svarer biskoppen.

Reformationen betyder fornyelse. Og de tre dages fejring lægger op til at fortsætte samtalen mellem religionerne og gøre op med nogle myter og fejl, siger biskop Marianne Christiansen, Haderslev, til TV SYD.

- Reformationen betyder jo fornyelse, og det betyder, at vi hele tiden skal til sige: Hvad er det, vi tror på? Og hvordan skal vi lade være med at gøre de samme fejl, som man har gjort tidligere. Ved den her fejring får vi lejlighed til at gøre op med nogle myter, vi får lejlighed til at fortælle historien videre og sige, hvad vil vi med vores samfund i dag.

Religionerne skal snakke sammen. Ikke mindst i lyset af de mange terror-handlinger, verden oplever.

- Der har været meget terror i historien mellem religionerne. Og vi ser det også nu. Hvordan bliver vi så oplyste – og hvordan oplyser vi hinanden, så formørkede folk ikke skal tro, at de tjener Gud ved at slå andre mennesker ihjel. Det er en kunst altid. For religionerne skal skabe fred, slutter Marianne Christiansen..

Biskoppen nævnte også en samtale om de mørke sider ved Martin Luther. Bl.a. nogle "forfærdelige ting, han skrev om jøderne og muslimerne".

- Det var en samtale om, hvordan kommer vi over det had, som vores egen kirke også har haft, og som også lige nu præger samtalen mellem religionerne?

- Hvorfor skal vi absolut hade hinanden,.når vi ligeså godt kunne tro sammen?